Bağcılara devlet yardımı: Girişimcilik riskini bu şekilde ortadan kaldırıyoruz

Nil

New member
Fikir Bağcılara devlet yardımı

Girişimcilik riski gerçekten hala mevcut mu?

Durum: 16:30| Okuma süresi: 4 dakika

WELT yazarı Alan Posener'in şarap için çok şeyi, sübvansiyonlar için daha azı kaldı

WELT yazarı Alan Posener'in şarap için çok şeyi, sübvansiyonlar için daha azı kaldı

WELT yazarı Alan Posener

Kaynak: Getty Images/Digital Vision/Klaus Vedfelt; Claudius Pulluk

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerinizin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (bu, herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar aracılığıyla ve sayfanın altındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.

Avrupalılar daha az şarap içiyor. Bu, Fransız şarap yetiştiricilerinin başını belaya sokuyor; onlar da elbette derhal devlete çağrıda bulunuyor. Peki neden aslında? Kâr etmek istiyorsanız, ister inşaat sektöründe, ister bağcılıkta olsun, risk de almak zorundasınız.

ZHer şeyden önce iyi haber: Avrupalılar (en azından Batı Avrupalılar) daha az alkol tüketiyor. Avrupa Komisyonu’na göre geçen yıl İtalya’da şarap tüketimi yüzde 7, İspanya’da yüzde 10, Fransa’da yüzde 15, Almanya’da yüzde 22 ve Portekiz’de yüzde 34 oranında düşüş yaşandı. Bu sürpriz değil, uzun vadeli bir eğilim: 2010 ile 2020 arasında AB’de şarap tüketimi yüzde 24 düştü.

Doğrudan konuya girmek gerekirse: Şarap içmeyi severim ve maalesef karaciğerime ve kan değerlerime iyi gelenden daha fazla içmeyi severim, bisiklete binme yeteneğimden bahsetmeye bile gerek yok; ama ben de son yıllarda bu nedenlerden dolayı kendi tüketimimi yaklaşık yüzde 50 oranında azalttım, dolayısıyla trende oldukça uyuyorum. Her ne kadar Berlinlilerin mutfak sloganı “Sevgili ne Jutet, ama bunun için biraz daha fazla” olsa da, ben Yoldaş Lenin’e sadık kalıyorum: “Daha az daha iyi, ama daha iyi”.

ayrıca oku

+ücrete tabi+++

Zaten bir toplu katliamcıdan alıntı yapıyorsam (kötü tavuklar bile bazen tohum bulur), doğrudan kötü habere gelmem gerekiyor: Fransa’nın şarap yetiştiricileri bu eğilimi göz ardı ettiler ve daha az yerine daha fazla şarap üretiyorlar. Ve şimdi bu şeylere takılıp kaldılar. Languedoc Bölgesi Şarap Üreticileri Birliği’nden Jean-Philippe Granier, “Çok fazla üretiyoruz ve satış fiyatı üretim fiyatından düşük, dolayısıyla para kaybediyoruz” dedi. Şanssızlık diye düşünebilirsiniz ama girişimcilik riskinde durum böyledir. Zamanlar iyi olduğunda kar elde edersiniz, rezerv biriktirirsiniz ve erzak ayırmış olursunuz.

Sadece Avrupa’da girişimcilik riski yok. Fransa’nın uykulu şarap yetiştiricileri, şarabı piyasadan çekmek, yani yok etmek için AB Komisyonu’ndan 160 milyon euro, hükümetlerinden de 40 milyon euro alıyor. Aksi takdirde fiyatlar daha da düşebilir ve bazı şirketler iflas edebilir.

ayrıca oku

Franconia'daki Iphofen yakınındaki üzüm bağları

Yapamam. Daha az, daha iyi ve aynı zamanda daha ucuz şaraplar mı? Tüketiciler bundan faydalanabilir. Ve kapitalizmin onlar için orada olduğu fikrini edinin. Bizimle değil. Onlarca yıldır Almanya’da kimsenin izlemek istemediği aşırı film yapımı yaşanıyor. Batan bir yapım şirketi var mı? Oh hayır. Film finansmanını ne için sağlıyoruz? Daireler çok yüksek fiyatlara satılıyor, kimsenin gücü yetmiyor. Ev arayanlar fiyatların düşmesini bekleyebilir mi?

Iwo. Ya da en azından vergi indirimi? Ah ne? İnşaat şirketlerinin yalıtımdan tasarruf etmelerine izin vermek, yani daha sonraki yalıtım masraflarını on veya yirmi yıl içinde alıcılara yüklemek daha iyidir. Alman otomobil yöneticileri elektrik devrimini göz ardı ederek kendilerini artık çökmekte olan Çin pazarına bağımlı hale getirdiler. Ve yeni stratejiler düşünmek yerine sanayisizleşmeden sızlanıyorlar ve Joe Biden’ın sübvansiyon politikasını model olarak kullanıyorlar, bu yüzden vergi mükelleflerinden hatalarının bedelini ödemelerini istiyorlar. Fransız şarap yetiştiricileri gibi.

Yeni bir başlangıç için bir fırsat olarak iflas

Ben sadece iyi şarapların değil, aynı zamanda kapitalizmin de dostuyum. Adam Smith’in tanımladığı gibi, herkesin iyiliği için herkes herkese karşı. Karl Marx’ın analiz ettiği gibi, yaşamın her alanında sürekli devrim yapmak. Joseph Schumpeter’in öne sürdüğü gibi, ilerlemenin motoru olarak üretken yıkım. Girişimcilik riskinin ödülü olarak kâr, yeni bir başlangıç fırsatı olarak iflas.

Zahmetsiz bir gelir yok, özellikle uzun vadeli eğilimi değil, yalnızca kısa vadeli kazancı düşünen insanlar için değil. Hepsi saçmalık. İşler zorlaştığında evrenin efendileri Devlet Ana’ya koşarlar: “Anne! Düştüm! Üflemek! Ve milyonları aktarın.”

Sorumluluk olmadan kazanın, pişmanlık duymadan hoşgörü, çaba harcamadan statü kazanın. Ve sonra insan girişimci kişiliklerin eksik olduğunu merak ediyor. Biden’ın ABD’yi aynı yöne yönlendirmesi iyi bir haber değil. Schumpeter’in yakındığı gibi: “İş macerasının eski romantizmi hızla yok oluyor…” İstikrarlı kapitalizm, terimler açısından bir çelişkidir. Doğru. Sonra yapay olarak pahalı bir Médoc içiyorum. Ya da iki.

Üçüncü taraf içeriğini burada bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerinizin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (bu, herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar aracılığıyla ve sayfanın altındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.