Bir rahip olarak hiçbir yerde Noel arifesinden daha kolay olamaz

Nil

New member
Noel Arifesi hizmetleri turnusol testleridir. Ancak o zaman içlerinde genişleyen bir boşluk oluştuğunda Batı Hıristiyanlığı sona erecektir. Ancak 24 Aralık'ta kiliseler patladığı sürece dünyada her şey yolunda. Daha doğrusu: tamam değil. Aksi takdirde, Noel arifesinde ibadethanelerde, hala sadece orada bulunabilecek ve başka hiçbir yerde bulunamayacak bir şey bulmanın özlemi bu kadar büyük olmazdı.

Hıristiyanlık sonrası dönemde insanları Noel'de kiliselere çeken şeyin belki de cennetin yeryüzüne dokunma özlemi olduğu inancından kendimi mahrum bırakmayacağım. Bütün sekülerleşmeye, bütün ateizme rağmen hâlâ bu dünya ile öbür dünya arasında bir bağın var olduğu özlemi. Aralık ayı gerçeklerinin çiseleyen toprağı ile gökyüzü arasında.

Yani gerçek cennet. John Lennon, “Cennetin olmadığını, üzerimizde yalnızca gökyüzünün olduğunu hayal edin” dedi. Cehennem olurdu. Bing Crosby'nin “Beyaz Noel Rüyası”nın, tüm kitschism'e rağmen her yıl Noel'e dayanıklı kalplerde yer bulması, beyaz Noellerin ıslak olanlardan daha atmosferik olmasından kaynaklanmıyor.

Noel hava durumu tahminleri karşısında yaşanan heyecan ve beklenen hayal kırıklığının hava durumuyla hiçbir ilgisi yok. Bu sadece kar umudundan daha fazlası ile ilgili. Büyük sakinleştiriciye duyulan özlemle ilgili. Bu zamanın gürültüsünü susturan ve kargaşa dolu dünyayı kadifemsi beyaz bir nezaket peleriniyle saran merhametli susturucu için. Olmak ya da olmamakla ilgili. Yani bu, bütünün içinde bütün bir yaşamın olup olmadığıyla ilgili – bir anlığına Noel arifesinde olsa bile.

Kendimi bildim bileli her Noel arifesini sabırsızlıkla bekledim. Hiçbir şey ve hiç kimse beni Noel ağacının altında sadece sinirli zayıflığın, aile uyumuna dair karşılanamayan beklentilerin ve kaçınılmaz başarı eziyetinin değil, aynı zamanda Noel ağacının altında tamamen farklı bir hediyenin de saklı olduğu umudundan mahrum edemezdi. fiyonklarıyla paketlerin ortasında. Anahtardan oluşan bir hediye. Diğer dünyanın anahtarı. Yıkılmaz güvenlikli bir yerin anahtarı. Bu dünyada ahirete. Yeryüzündeki cennete. Rezerve edilen saatte. Şimdiki sonsuzluğa.

Bugün bile, insanların sanki dünyanın ya da cennetin anahtarı ellerindeymiş gibi ya da ne bu anahtar ne de cennet yokmuş gibi yaşadıklarında barbarlığın her zaman ortaya çıktığına inanıyorum. Ve bugüne kadar, Noel arifesinde bile cennetin kapısının açılmadığı bir kiliseye kimsenin ihtiyacı olmadığına inanıyorum.

Hayatımın her Noel akşam yemeği ve her Noel ayini benim için bir sınavdı. Tamamlanan zamanın anahtarı bana mı verilecekti yoksa bu dünyadan aynı teselliyi Noel ambalajında, aynı gerçekler ve daha iyi insanlık kokteyliyle bir kez daha mı teslim edilecektim?

Noel Arifesi hizmetleri benzersiz fırsatlardır. Ev oyunları. Penaltı, tabiri caizse. Bir rahip olarak hiçbir yerde Noel arifesinden daha kolay olamaz. Ama yine de hiçbir yerde bundan daha fazla penaltı atlanmıyor. Babamın, kürsüden tüm evin üzerine dökülen sıradan, günlük konuşmalara artık dayanamayan oğlunu sırada tutmak için tüm gücünü kullanmak zorunda kalması alışılmadık bir durum değildi.

Saf müjdeye duyulan özlem

Bir ergenin her şeyi bilen kibriyle kendi kendime, “Boş bir kaleyi on bir metreden nasıl geçersin?” diye sordum. Bugün bunun bir sorun olmadığını biliyorum. Noel Arifesinde ibadet eden yüzlerce kişiyi ruhen ayıklamak hiç sorun değil. Aşkın bir şeffaflığın ufacık bir parçasını özleyen sayısız arayış içindeki ruhun yüzüne cennetin kapısını çarpmak hiç sorun değil.

Hıristiyan Batı'nın son gerçek kolektif ritüelini sekülerleşmeyi hızlandırıcı olarak kötüye kullanmak ve kurtulmaktan ve İncil'i zorunluluklardan arınmış bir şekilde duyurmaktan başka hiçbir şeyin özlemini duymayan sayısız insanı hayal kırıklığına uğratmak sorun değil.

Neyse ki, hayatımın her Noel Arifesi töreninde, ne kadar sinir bozucu olursa olsun, her şeyi telafi eden bir an vardı çünkü bu, dünyaya yalnızca bir Tanrı'nın getirebileceği ve hiçbir insanın berbat edemeyeceği bir şeyi doğurdu. Noel hikayesinin okunduğu an.

Noel arifesinde kutsal olan nedir?

Noel arifesinde benim için kutsal olan bir şey varsa o da Luka İncili'nin ikinci bölümündeki bu metindir. Martin Luther'in eşsiz çevirisinde şöyle başlıyor: “Ama o sırada İmparator Augustus'tan tüm dünyaya değer verileceği yönünde bir emir çıktı.” Benim için Noel Arifesi, “Sessiz Gece” olduğunda Noel Arifesi olmuyor. tonlanmış, ancak Rab'bin meleği çobanlara şöyle dediğinde: “Korkmayın! İşte size tüm insanlara gelecek büyük sevinci müjdeliyorum. Çünkü bugün Davut şehrinde Rab Mesih olan bir Kurtarıcı doğdu.”

Benim için hiçbir Noel Akşamı ya da Noel Ayini bu sözlerden daha fazlasına ihtiyaç duymaz. Ama bu sözlere ihtiyaç var. Onlara ihtiyaç var çünkü gerçek olamayacak kadar iyiler. Ona ihtiyaç var çünkü o olmasaydı dünyadaki yaraların bir gün iyileşebileceğine dair hiçbir umudum olmazdı. Bu sözlere ihtiyaç var çünkü krizlerden, savaşlardan bıkmış, kötü muamele altında inleyen dünyanın neye ihtiyacı olduğunu ancak onlarda bulabiliriz. Yeryüzünde barış.

Şu ana kadar hiçbir din eleştirisi ya da teodise meselesi, yemlikteki çocuğun bu huzur olduğuna olan inancımı elimden alamadı. Beşiği tüm zamanların dünyanın en krizlerle dolu bölgelerinden birinde bulunan çocuk. Çünkü Hıristiyanlığı göreceleştiren hiçbir kültürlerarası doğruluk şu ana kadar bu doğum sahnesinde herkese, yani gerçekte herkese yer olduğuna dair inancımı ortadan kaldıramadı.

Günümüzün kültür savaşlarına son verecek biri varsa, o da beşikteki bu çocuktur. Yumuşak ve şefkatli bir şekilde söyleyen çocuk: “Ey emek verenler ve yükü ağır olanlar, bana gelin. Hepsini tazeleyeceğim. piçler. Alaycı. sürünür. Diktatörler. idealistler. Ahlakçılar. Sol. Sağ. Vicdansız. Kendini beğenmiş. Masumlar. Fail. Kurban. Katil. İkili. Kuir. kafirler. Fanatik. Hasta. Ölen insanlar. yas tutanlar. Yanmış olanlar. Başarılı olanlar. Yorgun. Gurur duymak. Zayıflık. Kuvvet. – Tüm.

Mutlu Noeller!

Ralf Frisch Sistematik Teoloji Profesörü Nürnberg Evanjelik Üniversitesi'nde felsefe ve felsefe.