Bishop uyarıyor: Avrupa’nın mültecilere nasıl davrandığı cennete çığlık atıyor

Nil

New member
Fikir Bishop alarmı çalar

Avrupa’nın mültecilere nasıl davrandığı cennete çığlık atıyor

Şu an: 14:25| Okuma süresi: 4 dakika

Stefan Heße, Hamburg Katolik Başpiskoposu

Stefan Heße şöyle yazıyor: “Birçok yerde insan haklarının pek değeri yok”

Kaynak: resim ittifakı/dpa

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

Üç yıl önce Midilli’deki Moria mülteci kampı yandı. Bugün adadaki pek çok mültecinin durumu umutsuz; ilaç, yiyecek ve umut yok. Katolik bir piskopos olan yazarımız, yeniden düşünme çağrısında bulunuyor. Ve AB içinde daha hızlı dağıtım.

75 yıl önce kabul edilen “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”, “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar” diyor. Aynı zamanda, günümüzde mültecilerin korunmasına ilişkin en önemli uluslararası belge olmayı sürdüren Cenevre Mülteci Sözleşmesi’nin de temelini oluşturdu.

Milyonlarca mültecinin durumuna baktığınızda maalesef birçok yerde koruma arayanların insan haklarının çok az değer taşıdığını ve haklarının çoğu zaman ayaklar altına alındığını fark etmek zorundasınız.

Birkaç gün önce Alman Piskoposlar Konferansı’nın mülteci temsilcisi olarak Yunanistan ve Türkiye’ye gerçekleştirdiğim dayanışma gezimde pek çok konuşma yapma fırsatı buldum: siyasetçiler ve kilise liderleriyle, BM ve AB kurumlarının temsilcileriyle, Diplomatlar ve STK’ların temsilcileriyle ama hepsinden önemlisi çok sayıda mülteciyle… Raporlar ve deneyimler beni derinden etkiledi. Adaletsizlik cennete bağırıyor!

ayrıca oku

Ekran görüntüsü 2023-06-23, 21.17.27

Birçoğunun kaçmadan önce yaşadıkları ve kaçtıkları acılar kaçış yollarında da devam etti: İnsanlar insan kaçakçılığına, tecavüze, işkenceye maruz kalıyor, ailelerinden ayrılıyor, aç ve susuz kalıyor.

İhtiyaç arttıkça insanların Avrupa’ya tehlikeli bir geçiş riskini alma olasılıkları da artıyor. Daha sonra kendilerini can yeleği veya yiyecek olmadan tamamen dolu bir şişme botun içinde bulurlar. Hatta bazıları geri itmeler nedeniyle pahalı ve tehlikeli geçişi birkaç kez üstleniyor. Ve bu çoğu zaman ölüm anlamına gelir.

İltica sisteminde reforma ihtiyacımız var

Şu çok açık: Geri itmeler ve diğer uluslararası hukuk ihlalleri durdurulmalı. Mültecilerin daha iyi korunmasını ve AB üye ülkeleri arasında sorumluluğun adil bir şekilde paylaşılmasını sağlayacak Ortak Avrupa İltica Sistemi reformuna ihtiyacımız var.

İnsanların bazen aylarca süren tutukluluk benzeri koşullara katlanmak zorunda kaldığı ilk kabul eyaletlerindeki büyük kamplar yerine, hızlı kayıt ve diğer AB üye ülkelerine daha fazla dağıtım yapılması gerekiyor. Engelliler, travma yaşayan kişiler, şiddet ve insan ticareti mağdurları gibi hassas grupların ihtiyaçlarına özel dikkat gösterilmelidir.

Katolik Kilisesi, koruma arayanların yanında olmayı kendi misyonu olarak görüyor. Papa Francis bunun için dört fiil formüle etti: hoş geldin, koru, teşvik et, entegre et. Yunanistan ve Türkiye’deki Caritas çalışanlarından bu prensiple çalıştıklarını hissettim. Bağlılığınız etkileyici.

ayrıca oku

Suriyeli mülteciler kendi ülkelerinin sınırında

Yunan Caritas’tan gelen yardımcılarla birlikte Midilli adasındaki Mavrovouni kampını ziyaret ettim. Kampta yiyecek, doktorlara erişim ya da ilaç gibi temel ihtiyaçlar yok; travma terapisi ya da eğitim olanakları da cabası.

Stefan Heße mülteci ailelerle sohbet ederken

Stefan Heße mülteci ailelerle sohbet ederken

Kaynak: Alman Piskoposlar Konferansı/Maximilian von Lachner

Genç bir Afgan bana, kaçış sırasında çocuğunu kaybeden hamile eşiyle birlikte Afganistan’dan kaçışını anlattı. Camp Mavrovouni’de tıbbi tedaviye veya terapiye erişimi yok. Daha önce ilaç kullanması gerekiyordu ama şimdi reddediliyor.

Ukrayna’daki savaş ve diğer krizler nedeniyle Afganistan’daki korkunç durumu neredeyse unuttuk. Özellikle Afganistan’daki uzun süredir varlığımız göz önüne alındığında, yalnızca kağıt üzerinde değil gerçekte de risk altındaki kişilerin insani kabulünü sağlama konusunda özel bir sorumluluğumuz var.

ayrıca oku

Türkiye dört milyon Suriyeli mülteciyi kabul etti ve bu nedenle Avrupa ve uluslararası desteğe ihtiyaç duymaya devam ediyor. Tüm Suriyelilerin ülkelerine döneceği beklentisi gerçekçi değil. Bu nedenle Türkiye’de mültecilerin entegrasyonuna yönelik iyi çerçeve koşullarının yaratılması önemlidir.

Acilen ihtiyaç duyduğumuz tüm siyasi reformların yanı sıra şunu da her zaman hatırlamalıyız: Bu insanlarla ilgilidir. Onuru dokunulmaz olan insanlar. Hayırseverlik, bizi her zaman zorlayan, bitmeyen bir görevdir. Hadi birlikte çözelim!

Yazar, Hamburg Katolik Başpiskoposu olmasının yanı sıra, mülteci meseleleri özel temsilcisi ve Alman Piskoposlar Konferansı Göç Komisyonu’nun başkanıdır.