Daha uzun çalışma saatleri için arayın: ikisi de tam zamanlı mı? Almanya'daki çoğu ebeveyn bu şekilde yaşamak istemiyor

Nil

New member
Fikir Daha uzun çalışma saatleri için arayın

Yarı zamanlı tuzağın masalı

Şu an: 08:06| Okuma süresi: 4 dakika

+ÜCRETSİZ+ÜCRETSİZ+sabit fiyatla satın alınır+++ Yazar fotoğrafı Kristina Schroeder ++ lütfen bu fotoğrafı yalnızca 9 Eylül 2021'den itibaren kullanın!  ++ *** Resim SOSYAL MEDYA'da kullanım için değildir *** Bayan Schröder yazar katkılarından dolayı bu fotoğrafı istiyor.  Lütfen herhangi bir yeniden yayınlanmayı Christiane Krzyaniak'a bildirin.  Ücret konusunda forumla anlaşmaya varıldı.

+ÜCRETSİZ+ÜCRETSİZ+sabit fiyatla satın alınır+++ Yazar fotoğrafı Kristina Schroeder ++ lütfen bu fotoğrafı yalnızca 9 Eylül 2021'den itibaren kullanın!  ++ *** Resim SOSYAL MEDYA'da kullanım için değildir *** Bayan Schröder yazar katkılarından dolayı bu fotoğrafı istiyor.  Lütfen herhangi bir yeniden yayınlanmayı Christiane Krzyaniak'a bildirin.  Ücret konusunda forumla anlaşmaya varıldı.

Kristina Schröder

Kaynak: Oliver Ruether/laif

WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

İkisi de tam zamanlı mı? Çok az ebeveyn bunun ideal olduğunu düşünüyor. Ancak çoğu kadın çalışma saatlerinin azalmasından oldukça memnun. Ancak en üst pozisyonlarda bile yarı zamanlı çalışmaya izin veren şirket sayısı çok daha az. Bu onlar için de bir fırsat olacaktır.

“Yarı zamanlı tuzak”. Bakan olarak evimden bana gelen tüm tekliflerden bu terimi sildim. Tıpkı “cam tavanlar” ve “ataerkil yapılar” gibi, beni her zaman rahatsız eden şey, kadınların tuhaf bir şekilde pasif, sürekli tuzağa düşen, tavanlara çarpan varlıklar olarak ortaya çıkmasına neden olan kadın imajıydı.

Bu dava düzenli olarak işverene yakın kişilerden, örneğin ekonomik araştırma enstitülerinden destek almaktadır. Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, “Bakım işlerinde yarı zamanlı çalışma tuzağından ve eşitsizlikten kurtulun” çağrısında bulunuyor.

Fratzscher'a göre, kadınların daha uzun saatler çalışmasına yönelik eşler arasında bölünme gibi “engellerin” (başka ne olabilir ki?) kaldırılması gerekiyor; bu, Almanya'da tek bir ailenin bile elinde tek bir euro bile fazla para olmadığı, hepsinin evli olduğu anlamına geliyor. Çiftlerin eşit olmayan kazançları önemli ölçüde daha azdır. Sonuç olarak, gelir grubunun en azından alt yarısı muhtemelen her iki ebeveyni de tam zamanlı çalışmaya zorlayacak. Fratzscher bunu “fırsat eşitliğinin iyileştirilmesi” olarak kutluyor.

ayrıca oku

F

Ancak iktisatçıların ve kamu eğitimcilerinin bu samimi ittifakında sürekli unutulanlar kadınlardır. Çünkü onlar genellikle yarı zamanlı çalışmalardan oldukça mutludurlar. Araştırmalar bunu tekrar tekrar gösteriyor ve ben de bunu bir yönetim danışmanı olarak işimde deneyimliyorum: Küçük çocukları olan çok az çift, her iki ebeveynin de tam zamanlı çalışmasının ideal olduğunu düşünüyor.

Ve en büyük ve ortanca kızımızın doğumundan sekiz hafta sonra tam zamanlı olarak işe geri dönmek zorunda kalan biri olarak, milletvekillerinin ve bakanların doğum izni hakkı olmadığı için şunu söyleyebilirim: Bunu anlayabiliyorum.

Almanya'daki kreş ve ilkokul bakımı ideal olsa bile (ve ne yazık ki gerçek şu ki, bunların kalitesi oldukça böyledir, sürekli kısalan bakım süreleri ve kapanmalar nedeniyle güvenilirlikleri son yıllarda yeniden önemli ölçüde azalmıştır), o zaman bile çoğu insan bunu yapardı. Almanya'daki aileler, çocuklarının saat 15.00'ten 16.00'ya kadar evde olmasını ve bir ebeveynin de onların yanında olmasını sağlayacak şekilde hayatlarını düzenlemek istiyorlar. Bu da ancak haftada en fazla 30 saat çalışma süresi ile mümkündür.

Kadınların iyi bir yaşam hakkında farklı fikirleri var

Evet, yarı zamanlı iş ile aile işinin bu kombinasyonunu tercih edenler ağırlıklı olarak kadınlardır. Ne olmuş? Kadınların genellikle erkeklerden farklı öncelikleri vardır ve iyi bir yaşam konusunda farklı fikirleri vardır. Ayrıca yaşadıkları ülke ne kadar liberalse, kadın ve erkeklerin yaşam yörüngelerinin de o kadar farklı olduğuna dair dikkate değer ampirik kanıtlar vardır. Bu durum sosyal bilimlerde “eşit haklar paradoksu” olarak tartışılıyor.

ayrıca oku

WELT yazarı Kristina Schröder

Her ne kadar partim federal parti konferansında temel programında cinsiyetler arası “eşitlik” yerine “eşitlik” talep etmeye bir kez daha karar vermiş olsa da: Kadın ve erkeklerin konu seçimine göre değişen bu eşitsiz eğilimlerine inanamıyorum. Partner arama kriterlerinden vergi sınıfı seçimine kadar kötü bir şey bulamazsınız.

Ancak şirket açısından bakıldığında bu şu anlama geliyor: Eğer iyi kadınları çekmek istiyorlarsa, çekici yarı zamanlı modeller sunmaları gerekiyor. En üst yönetim kademelerinde bile. İşte tam da bu noktada şirketlerin gerçekten ciddi olup olmadıklarını anlıyorsunuz: alt ve orta yönetim seviyelerindeki esnek çalışma süresi modelleri artık standart hale geldi ve sıklıkla kararlı bir şekilde taahhüt edilen “kadın gücü programları” ile süslendi.

ayrıca oku

Ancak en üst pozisyonlarda bile yarı zamanlı çalışmaya izin veren şirket sayısı çok daha az. Bu, örneğin her iki kişinin de 30 saat çalıştığı iş paylaşımı modelleri şeklinde işe yarayabilir. Elbette bu daha fazla organizasyon gerektirir ve aynı zamanda geleneksel tam zamanlı personel alımına göre yanlış gitme olasılığı da biraz daha yüksektir. Ancak bu aynı zamanda şirketlerin iki üst düzey yeteneğin tamamlayıcı becerilerinden tek bir pozisyonda yararlanma fırsatına sahip olduğu anlamına da geliyor.

Ve: İşgücü piyasasının mevcut durumunda, şirketlerin bu tür modelleri üst konumlarda sunmamayı göze almaları pek mümkün değil. Bu noktada yine tamamen ekonomistlerin yanındayım.

Kristina SchrÖ2002'den 2017'ye kadar Alman Federal Meclisi üyesi ve 2009'dan 2013'e kadar Aileler, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlikten Sorumlu Federal Bakan olarak görev yaptı. Bugün, diğer işlerinin yanı sıra, yeni burjuva politikalarına yönelik bir düşünce kuruluşu olan REPUBLIK21'de yönetim danışmanı ve başkan yardımcısı olarak çalışıyor ( ). GitÖCDU'lu ve üç kız çocuğu annesi.