Edebiyat: Alman ekoları için mükemmel roman bir zamanlar bana nasıl ilan edildi?

Nil

New member
Fikir tuhaf tanıtım yazısı

Bir zamanlar yeşil biyoloji öğretmenleri için mükemmel bir romana sahip olduğum söylendiği gibi

Durum: 23/05/2023| Okuma süresi: 3 dakika

DIE WELT fotoğraf çekimi 2018 Alan Posener, 28 Haziran 2018 Fotoğraf: Claudius Pflug yazar fotoğrafı

DIE WELT fotoğraf çekimi 2018 Alan Posener, 28 Haziran 2018 Fotoğraf: Claudius Pflug yazar fotoğrafı

WELT yazarı Alan Posener

Kaynak: Claudius Saban

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.

Geçenlerde konusu tutarlı olduğu kadar saçma gelen bir kitapla karşılaştım: Bilge bir şaman, nesli tükenmekte olan tundra ve hepimizin siyah insanlardan gelip gelmediğimiz hakkında. Bu saçmalık, yayıncıların şu anda Almanya’daki ruh halini nasıl değerlendirdiği hakkında çok şey söylüyor.

THer gün yayıncılar bana kitap reklamı yapıyor. Birçoğu okumaya değer, bazılarını ben de okudum. Ve sonra şöyle bir şey var: “Nenets’in göçebe halkından şaman Num, Rusya’nın buzu çözülmüş permafrostunda siyah (aynen!) bir kadının 10.000 yıldan daha eski, muhteşem mezarını keşfeder. O bir kraliçe miydi? Tüm ilkel annelerimiz mi?”

Muhtemelen hayır, hayır. “İlkel annelerimizin tümü” kesinlikle Afrikalı bir kadındı, bu yüzden muhtemelen siyahtı, ama ne bir kraliçe ne de Sibirya’da ikamet ediyordu.

Ancak tanıtıcı yazının devamında: “Aynı zamanda, aynı bölgede, kullanılması arktik tundranın hassas ekolojik dengesini yok etme tehdidi oluşturan devasa doğal gaz yatakları bulunuyor.” Aha. Toprak ananın nihayet siyah ilkel annenin yanında ne zaman devreye gireceğini merak ediyordum. Şaman, Avrupalı yardımcılarıyla birlikte Sibirya’ya doğru yola çıkar. “Sansasyonel mezar keşfi, doğal gaz yataklarının sömürülmesini durdurabilir ve doğayı yıkımdan koruyabilir. Ancak keşif ekibi vicdansız rakiplerle uğraşmak zorunda: Rus mafyası ve yandaşları.”

ayrıca oku

Ren geyiği sürüsü olan saami kadın

Wilfried N’Sondé’nin “Cennetin ve Fırtınaların Kadını” romanında, günümüzde kitap satılabileceğine inanılan hemen hemen her şey bir araya toplanmıştır. Bir şaman (eski bilgelik), bir ilkel anne (aslında hepimiz siyahız), gaz (kötü), doğa (iyi) ve hatta uğursuz Ruslar.

Tek eksik mafyanın başının İsrailli olması ve bir Amerikan şirketinin de gazı sömürmek istemesidir. Belki öyledir, ancak böyle bir yayıncının duyurusundan sonra, keşif ekibinin üyeleri çok kültürlü kimlik için tüm ön koşulları karşılasa bile romanı okumak istemiyorum: bir Fransız bilim adamı, bir Alman-Japon adli tıp bilimcisi ve bir “anlam- Kongo kökenli antropolog aranıyor”.

Beni rahatsız eden gerçekçi olmayan plan değil. Beni rahatsız eden hesaplama. Uzun yıllar Almanya’da yaşayan yazar sanki bir gün kendi kendine şöyle demiş: Ben şimdi yeşil oy veren biyoloji öğretmenleri ve kamudaki kültür editörleri için bir roman yazıyorum.

ayrıca oku

Jan Böhmermann, mavi bir arka planın önünde mavi takım elbiseli (tarihsiz fotoğraf).  Böhmermann'ın yeni ZDF hiciv programı

Öte yandan, tamamen meşru olan. Atlı romanlar, doktor romanları, atlı ve doktorlu romanlar var; neden “bazılarının el bombası ve dinamit kullandığı, bazılarının aşk, meditasyon ve maneviyat kullandığı” şamanik romanlar da olmasın? Bunu filme almak istiyorsanız, finansman zaten garantilidir.

Belki de olaya şu şekilde bakmalısınız: Atalarımız genellikle Wilfried N’Sondé’nin atalarından bir avuç değersiz cam boncuk için araziyi veya sanat eserlerini satın aldı. Cam boncukların edebi eşdeğeriyle bizi rahatsız etmesi adil. Sonuçta, kitabı satın almayı reddedebilir ve okuyabilirsiniz. Ne de olsa anlaşmayı zorlamak için Afrika’da yaptıkları gibi silahlı adamlar yok. İlerleme yok diyen var.