Eğitim çalışması: aritmetik ve okuma? Yaşlılar zayıflık gösteriyor, gençler değil

Nil

New member
Eğitim söz konusu olduğunda pek çok önyargı var: Artık kimse doğru sayamıyor veya doğru yazamıyor, herkes sadece anlamsız saçmalıklar üzerinde çalışıyor. Yazarımız yeni OECD raporunu inceledi, birkaç sürpriz sundu ve asıl sorunların nerede yattığını gösterdi.

Yetişkin okuryazarlığı ve matematik becerisine ilişkin en son OECD raporu heyecan verici bir okumadır. Evet evet. Hepsinden önemlisi, çünkü rapor size gerçekliğe karşı kendi önyargılarınızı, istatistiklere karşı kendi deneyimlerinizi ölçme fırsatı veriyor.

Yani Almanya'nın düşüşte olduğunu her yerde duyuyorsunuz, konu şu temel beceriler olduğunda bile: kullanım talimatlarını anlamak, günlük problemleri matematiksel araçları kullanarak çözmek. Örneğin: Daireme kaç rulo duvar kağıdı ve ne kadar süreyle duvar kağıdı yapıştırmam gerekiyor?

Şirketler sürekli olarak stajyerlerinin okuma ve aritmetik konusunda gerekli temel becerilere sahip olmadığından şikayet ediyor. Bu genellikle böyle olacaktır; buna birazdan değineceğiz. Ancak Almanya her iki alanda da OECD ortalamasının üzerinde yer alıyor. Dahası: Örneğin Şili'deki üniversite mezunları okuma becerilerinde ortalama olarak Alman lise mezunlarından daha kötü durumdalar.

Biz yaşlılar, günümüzün “sevimli eğitiminin” kurbanlarının aksine, sık sık birbirimize okumayı ve aritmetiği düzgün bir şekilde yapmayı öğrendiğimizi söyleriz. Ancak testlerde yaşlı yetişkinler gençlerden daha kötü performans gösterdi. Ya eski yöntemler o kadar da etkili değildi ya da yaşlılar zihinsel olarak kabul etmek istediklerinden daha hızlı bozuluyorlar. Her halükarda, toplum ortalama olarak daha genç olsaydı Almanya daha iyi durumda olurdu.

Ayrıca son birkaç on yılda, özellikle de 2015'ten bu yana yaşanan kitlesel göçün, Almanya'daki eğitim ve öğretim düzeyini düşürdüğünü de sıklıkla duyuyorsunuz. Ortalama değere bakarsanız bu doğrudur. Almanya'nın genel notu, özellikle dil sorunları nedeniyle sınavlarda kötü performans gösteren çok sayıda göçmen olmasaydı daha iyi olurdu.

Rapora göre çok sayıda göçmene rağmen “düşük performans gösteren yetişkinlerin oranı sabit kalırken, özellikle yüksek performans gösteren yetişkinlerin oranı arttı.” İyi olan veya çok iyi iş çıkaran yetişkinlerin oranının son on yılda arttığı görülüyor.

Bu, göçmen kökenli birçok insanın standartlarının düşük olmasının diğerlerinin gelişmesini engellemediği anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Almanya'daki çalışanların yüzde 28'inin gereğinden fazla vasıflı olduğu gerçeğine de yansıyor. Bu bizi, çalışmaya katılan 31 gelişmiş ülke arasında aşırı nitelik açısından yedinci sıraya koyuyor.

Ancak bu aynı zamanda endişe verici bir bulgudur. Niteliklerine ihtiyaç duyulmayan veya sömürülmeyen bir pozisyonda çalışan herkes (bunun cinsiyetle ne ilgisi olduğu sorusuna geleceğiz), genellikle yeterince istihdam edilen insanlardan daha az para ve tanınma alıyor. Ayrıca bilgi ve beceriler kullanılmadığı takdirde geçerliliğini yitirir.

Yöneticiler arasında da vasıflı işçi eksikliği

Bu aynı zamanda ekonomik açıdan da önemlidir çünkü denetim ve yönetim meslekleri olarak adlandırılan mesleklerde uzun süredir vasıflı işçi sıkıntısı yaşanmaktadır. 2020 yılında ilan edilen yönetim veya yönetim sorumluluğu pozisyonlarının yüzde 38,8'i için uygun aday yoktu. Başka bir deyişle, uyum sağlayabilecek olanlar başka yerlerde ve kendi seviyelerinin altında istihdam ediliyordu.

Bekle, diyor önyargı. Belki de uymadılar. Pek çok insanın çıraklık yapmak yerine eğitim alması söz konusu değil mi? Şunu kontrol edelim: OECD'ye göre İsviçre'de yalnızca yüzde 15'i aşırı nitelikli. Almanya'da yetişkinlerin yüzde 33'ü üniversite diplomasına sahipken, İsviçre'de yüzde 46'sı üniversite diplomasına sahip. Bu, İsviçrelilerin daha yüksek eğitim seviyesine sahip olduğu ancak aşırı vasıflı oldukları işlerde çalışma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına geliyor.

Tamam önyargı diyor ama tamamlama ne anlama geliyor? İş arıyorsanız cinsiyet çalışmaları veya sanat tarihi diplomasının ne faydası var? Almanlar sadece yanlış konuları inceliyor olamaz mı? Önyargı konusunda kötü şans: Singapur'dan sonra Almanya, MINT alanından (matematik, mühendislik, doğa bilimleri veya teknoloji) mezun olan yetişkin oranının en yüksek olduğu ülkedir.

Birisinin aşırı nitelikli olması mutlaka kötü bir şey olmak zorunda değildir. Eğitimci olan bilgisayar bilimci ve marangoz olarak çıraklık yapan avukat resmi olarak fazla vasıflıdır, ancak önemli ve tatmin oldukları işler yaparlar.

Almanların resmi niteliklere çok fazla değer verdiği ve yüksek düzeyde iş güvenliğinin, yeni bir şey denemek isteyen çalışanlar ve memurlar üzerinde caydırıcı bir etkiye sahip olduğu varsayılmalıdır, ancak bu yalnızca anekdotsal bir varsayımdır. aşırı nitelikli olmak.

Peki ortalamanın üzerindeki aşırı yeterlilik nereden geliyor? Bunun bir göstergesi, özellikle Almanya'daki yarı zamanlı çalışanların aşırı vasıflı olması ve Almanya'nın yarı zamanlı çalışan oranı en yüksek beşinci ülke olmasıdır. Bizim için yarı zamanlı çalışma öncelikle kadınların işidir. Kadınların yüzde 50'si, erkeklerin ise yalnızca yüzde 12'si yarı zamanlı çalışıyor.

Denetleme ve yönetim işlerinde erkeklerin yalnızca yüzde beşi yarı zamanlı çalışıyor, ancak kadınların yüzde 26'sı çalışıyor. Ayrıca aile aşamasından sonra kadınlar genellikle ilk hamileliklerinden önce yaptıkları işe geri dönmezler, yani genellikle fazla vasıflı oldukları yarı zamanlı bir iş ararlar.

Dolayısıyla, vasıflı işçi ve yönetici eksikliğine ilişkin şikayetler varsa ve aynı zamanda aşırı nitelikli işçi oranı da yüksekse, çözümlerden biri yönetim pozisyonlarındaki kadınlara daha fazla yarı zamanlı çalışma ve iş paylaşımı fırsatları yaratmak olabilir. Çünkü kadınlar çalışmak istiyor. Yalnızca Merkel döneminde istihdam edilen kadınların oranı yüzde 66'dan yüzde 75'in üzerine çıktı. Yalnızca İsveç ve Litvanya'da bu oran daha yüksektir. Artık yeteneklerinin körelmesine izin vermemek önemli.