Eğitim: Emekli öğretmenlerin yeniden faaliyete geçirilmesinin önemi

Nil

New member
Politikacılar emeklileri emekli olduktan sonra da bir miktar çalışmaya devam etmeye teşvik etmek istiyor. Ancak bu, tüm insanların emekli öğretmenleri için pek işe yaramıyor. Eğer Boomer'ların onda biri bunu yapmaya istekli olsaydı sorun çözülürdü.

Almanya'da işçi sıkıntısı var. Bu özellikle geleceğimizin kararlaştırıldığı eğitim mesleklerinde barizdir. Şu anda genel okullarda 14.500 öğretmen açığı var ve Eğitim Bakanları Konferansı'na göre on yıl içinde 65.000 öğretmen açığı olacak. Eğitimciler için de durum benzerdir.

Aynı şey diğer mesleklerde de geçerli. Sonuçta, bu iyi haber, bu ülkede 65 yaş üstü emeklilerin yüzde 13'ü çalışıyor. Ancak Estonya'da bu oran yüzde 37, Letonya'da 33, Litvanya'da 30, İrlanda'da 28'dir. Trafik ışıkları hükümeti, emeklilerin hiçbir şey yapmak zorunda kalmadan sınırsız ek gelir elde edebilmelerini sağladı – çok az takdir edilen büyük bir eylem – yani karşılığında emekli maaşları azaltılıyor. Ancak, tahakkuk eden vergiler ek gelirin yüzde 40'ına kadar tüketilebiliyor; bu nedenle Birliğin haklı olarak ilk 2.000 avronun vergiden muaf hale getirilmesini talep ediyor.

Emeklilerin çoğu nerede çalışıyor? Tarımda, motorlu taşıt endüstrisinde, sağlık ve sosyal hizmetlerde, imalatta, taksi ve otobüs şoförü olarak, perakende ve ofiste, catering sektöründe, temizlikçi ve güvenlik çalışanı olarak – bu sırayla. Ancak ortalama emeklilik yaşının 63 gibi oldukça düşük olduğu okulda durum böyle değil.

Her ne kadar bireysel federal eyaletler öğretmenleri geri getirmek için kampanyalar başlatmış olsa da, rakamlar ciddi: Kuzey Ren-Vestfalya'da 1.300 öğretmen emeklilik yaşının ötesinde çalışmaya devam ediyor, Bavyera'da 690 ve küçük Berlin eyaletinde en az 400 öğretmen. Ama ihtiyaç göz önüne alındığında bunlar çok sıcak bir taşın üzerindeki damlalardır. Ve eğer Serbest Meslek Sahibi ve Kurucular Derneği'nin hesapladığı gibi, serbest meslek sahibi bir kişinin, bir ilkokul öğretmeni kadar emekli bir maaşlı olarak refah içinde olabilmesi için 1,1 milyon tasarruf etmiş olması gerekiyorsa, o zaman şunu varsaymak gerekir: yalnızca birkaç öğretmen çalışmaya devam etmek için maddi ihtiyaç duyduğunu hissediyor.

Hiç kimse öğretmenlerin daha uzun saatler çalışmaya zorlamak için emekli maaşlarının kesilmesini önermek istemeyecektir. Sosyolog Aladin El-Mafaalani, “Zeit online” dergisine verdiği bir röportajda şunu hesaplıyor: “Eğer baby boomers kuşağından sadece biri eğitim sektöründe gönüllü olsaydı ya da ücret esasına göre çalışsaydı, o zaman bu, şu anda mevcut olanların hepsinden daha fazla insan olurdu.” çalışan eğitimciler ve ilkokul öğretmenleri bir araya geldi.”

Doğru. Peki bu baby boomers kuşağı, okullarda ve kreşlerde “okuma sponsorları veya akıl hocaları olarak spor, müzik veya el sanatları faaliyetleri yoluyla” yardım etmeye nasıl motive edilmelidir? Eğitim devletin meselesi ama öğretmen açığı herkesi etkileyen bir sorun. Büyük koalisyon, “dijital pakt” ile okullara dizüstü bilgisayar ve benzeri finansman sağlamak amacıyla Temel Kanun'u değiştirdi. Ancak insanlar dizüstü bilgisayarlardan daha önemlidir. Ve görünüşe göre hiçbir parti yaklaşan seçim kampanyasında bir sonraki federal hükümet tarafından başlatılan bir “öğretmen anlaşmasının” çocuklarımız ve torunlarımız için nasıl görünebileceğini tartışmakla ciddi olarak ilgilenmiyor.