Eğitim politikası: Almanca öğretmen eğitimi artık güncel değil

Nil

New member
DAlman eğitim sistemi tarihin en büyük krizlerinden birini yaşıyor ve bunun en büyük sorumlusu öğretmen eğitimi değil. Bazı federal eyaletler hâlihazırda yeni bir çığır açıyor ve öğretmen eğitiminde reform yapıyor olsa da, özellikle dernekler açısından bu konuda çekinceler var çünkü mevcut öğretmen eğitiminin kalitesi risk altında. Bu argümanın büyük bir kusuru var: Almanya'daki öğretmen eğitiminin kalitesi hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.

Hiçbir federal eyalette veya federal düzeyde öğretmen eğitiminin öğrencilerin öğrenme performansı üzerinde ne gibi bir etkiye sahip olduğunu açıklığa kavuşturan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Ama sonuçta mesele tam olarak öğrenme performansı üzerindeki bu etkiyle ilgilidir; okul çocuklar için vardır. Almanya'da öğretmen eğitiminin etkinliği hakkında hiçbir şeyin bilinmediği bu arka plana karşı, mevcut tartışmanın efsanevi, anekdotsal ve ideolojik olduğu görülmektedir.

ayrıca oku

Her şeyden önce uluslararası araştırma durumuna bakmak ilginçtir. Ampirik eğitim araştırmalarının en büyük veri seti olan “Görünür Öğrenme”de, son yirmi yılda öğretmen eğitimi üzerine yapılan 250'den fazla çalışmayı içeren dokuz meta-analiz değerlendirilmiş ve dünya çapındaki öğretmen eğitiminin öğretmenlerin öğrenme performansı üzerinde neredeyse hiçbir etkisinin olmadığı açık bir sonuçla değerlendirilmiştir. öğrenciler. Başka bir deyişle, üniversitelerde ve okullarda yıllarca süren eğitim, öğrencilerin becerilerini geliştirme konusunda neredeyse etkisiz kalıyor.

Bu, Yeni Zelandalı eğitim araştırmacısı John Hattie'nin öğretmen eğitimini dünyadaki en sıkıntılı kurum olarak tanımlamasına yol açıyor. Artık uluslararası araştırma sonuçlarını tek tek ülkelere aktarırken her zaman dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle eğitim son derece kültüre ve ülkeye özgüdür. Bununla birlikte, bu sonuçlar sizi oturup fark etmenizi sağlar.

Almanya'da öğretmen eğitimi üzerine yapılan çalışmalara bakarsanız, öğrencilerin öğrenme performansıyla pek ilgili olmayan yönleri bulacaksınız. Örneğin öğretmen adaylarının motivasyonuna ilişkin kapsamlı çalışmalar bulunmaktadır. Bu, öğretmenin biyografisine daha faydalı olabilir veya daha fazla engel olabilir, ancak öğrenme performansı üzerinde kalıcı bir etkisinin olup olmadığı kesinlikle kesin değildir.

Alman Ekonomisi için Bağışçılar Derneği'nin öğretmen hunisi daha açıklayıcıdır, çünkü öğretmen eğitimi adaylarının neredeyse yüzde 40'ının öğretmen eğitimi sırasında havlu attığını göstermektedir.

ayrıca oku

Çoğu durumda öğretmen olmak için çalışmak öğretmen olmaya yol açmaz

Ekonomik açıdan bakıldığında bu sonuç bir felakettir. Öğretmen anketleri de öğretmen eğitiminin yararlılığı konusunda benzer şekilde baskıcıdır. Birçok öğrenci kursun pratik deneyimden çok uzak olduğunu söylüyor. Burada da sonuçların kapsamı konusunda dikkatli olunması tavsiye edilir çünkü öğrenciler çoğunlukla büyük resmi göremezler ve göremezler. Ve yine de: Eğer itirazlar onlarca yıldır aynıysa ve benzer şikayetler alanın uzmanlarından da duyulabiliyorsa, o zaman öğretmen eğitimi içeriğinin yararlılığı konusunda dikkatlice düşünmenin zamanı gelmiştir.

Üniversitelerde öğretilenlerin çoğu teknik açıdan son derece ilginç olabilir, ancak okul hizmeti perspektifinden bakıldığında bunların bir kısmı tamamen anlamsızdır. Öğretmenlik fikrini her şeyin üstünde tutan seminer liderlerinin belirlediği öğretmen eğitiminin ikinci aşamasına ilişkin değerlendirmeler özellikle çarpıcı. Birçok stajyer için bu streslidir ve zorbalık olarak algılanır.

“Şimdi üniversitede öğrendiğiniz her şeyi unutun” stajınızın başlangıcında icat edilmiş bir selamlama değildir, ancak ne yazık ki günlük seminer hayatında da alışılmadık bir durum değildir. Sonuç olarak, ikinci aşamada gerçeklerden çok mitler hakimdir. Üniversitelerde zahmetli bir şekilde elde edilen kanıtlar uygulamaya geçirilemiyor ve birçok stajyer gelecekteki çalışmaları için en iyi şekilde hazırlanmıyor.

ayrıca oku

Çocuklarla kitaplara bakan öğretmen

Bu sonuçlar ciddiye alınırsa, öğretmen eğitiminin çocuk ve gençlerin eğitimi konusundaki iddiasını giderek daha fazla karşılayamadığı sonucu çıkarılabilir. Bu, özellikle Pisa gibi uluslararası karşılaştırmalı çalışmalarda öğrenme performansının son on yılda istikrarlı bir şekilde düştüğü gerçeğinde yansıtılmaktadır.

Son araştırmada özellikle düşük performans gösteren öğrencilerin oranı rekor seviyeye ulaşarak matematikte yüzde 30, okumada yüzde 26 ve doğa bilimlerinde yüzde 23 civarında gerçekleşti. Elbette bu eğitim sefaletinin tek sorumlusu okul sistemi değil. Aileler ve bir bütün olarak toplum, eğitimin günümüzde nasıl bir role sahip olabileceği ve olması gerektiği konusunda yeniden düşünmelidir. Ancak okulların görevlerinden biri de gelecek nesillere okuma, aritmetik ve yazma gibi temel becerileri öğretmek olmalıdır.

Bu öncelikle bilgiyle ilgili değil

Bulguların toplamı göz önüne alındığında, parmağını yaraya koymaktan ve açıkça şunu söylemekten kaçınmak mümkün değil: Öğretmen eğitiminde reform yapılmalı. Bugüne kadar öğretmen yetiştirmede önemli olan teori ve uygulamayı, öğretmen adayının öğrenmesini anlamlı hale getirecek şekilde birleştirmeyi başaramadı.

Uzmanlık becerilerinin öğretilmesine tek taraflı vurgu yapar ve üniversitelerde yalnızca başlangıç düzeyinde öğretilen pedagojik ve didaktik becerilerin önemini göz ardı eder. Ancak ikincisi, gerekli uzmanlık yeterliliğini hayata geçirmek ve sınıfta etkili kılmak için temel düzeydedir.

Ve mevcut öğretmen eğitimi, öğretmen profesyonelizminin temelinin bilgi boyutunda değil, tutumda yattığını safça göremiyor. Öğretmenlerin ne yaptıkları hakkında nasıl düşündükleri, bunu nasıl gerekçelendirebilecekleri, hangi hedefleri izledikleri, hangi içeriği aktardıkları, hangi yöntemleri seçtikleri ve hangi medyayı kullandıkları; tüm bunlar eğitimsel açıdan etkili ve dolayısıyla iyi bir öğretim için bir ön koşuldur.

ayrıca oku

Soldan sağa: Jacob Horowitz, Hanna Veiler ve Lena Prytula

Bunların herhangi biri nadiren öğretmen eğitimine dayanır; bunun yerine, yalnız savaşçılar anlamında bir rol anlayışı vardır. Öğretmen yetiştirmede girilmesi gereken sınavların hemen hemen hepsinde bireysel performans hâlâ ön plandadır. Öğretmen profesyonelliği üzerine yapılan araştırmalar tamamen farklı bir yöne gidiyor.

Burada “Görünür Öğrenme”de de en büyük etkiye sahip faktörlerden biri olan “ortak etkililik beklentisi”nden bahsediyoruz: okul ve sınıfta öğretim hakkında birlikte düşünmek, birbirleriyle net hedefler oluşturmak ve bunları düzenli olarak, hiçbir şey yapmadan değerlendirmek. korseye düşüyorum ama yine de bağlayıcı kurallarım var. Bu faktörü sadece okullarda değil, üniversitelerde bile pek kimse bilmiyor.

Bu nedenle, öğretmen eğitiminde denenmiş ve test edilmiş şeyleri aşırı kullanmamalı, hatta abartmamalıyız; bunun yerine bunları, öğretmen eğitimini geliştirmek ve geleceğe yönelik hale getirmek için bunun üzerine inşa etmek için bir temel olarak kullanmalıyız.

Klaus Zierer, Augsburg Üniversitesi'nde okul eğitimi profesörüdür.