Eğitimde acil durum: Almanya refahını nasıl tehlikeye atıyor?

Nil

New member
BToplumumuzda her şeyin temeli eğitimdir. Sadece bilgi için değil, aynı zamanda barış içinde bir arada yaşama, sosyal istikrar ve demokrasinin yanı sıra rekabet gücümüz için de. İşte tam da bu yüzden bazı güncel rakamlar endişe verici. Yeni federal eğitim raporuna göre Almanya'da 20 ila 34 yaş arasındaki gençlerin yüzde 19,1'inin (2,86 milyon kişi) resmi bir mesleki yeterliliği yok.

Ayrıca devam eden eğitimlerin neredeyse yüzde 30'u tamamlanmadı. PISA testlerinin de gösterdiği gibi 2012'den bu yana Almanya'nın matematik, fen bilimleri ve okuma becerileri alanlarındaki okul eğitimi önemli ölçüde düşmeye devam ediyor.

Refahı yalnızca işgücünün kalitesine bağlı olan ve aynı zamanda hızla yaşlanan bir nüfusla karşı karşıya olan bir ülkenin, özellikle temel becerilerde böyle bir eksikliği karşılaması mümkün değildir. Sorun ne kadar karmaşık olsa da kesin olan bir şey var: Eğitim sisteminde reform yapmak eğitim politikacılarının özel görevi olamaz.

ayrıca oku

ayrıca oku

Bu hepimizi ilgilendiriyor. Okullar, iş dünyası ve toplum yeniden daha sıkı bir şekilde iç içe geçmeli. Ama şikayet etmek işe yaramıyor. Endişe verici eğilimlere karşı koymaya yardımcı olmak için bir iş uygulayıcısının bakış açısından bazı önerileri burada bulabilirsiniz.

Birinci: Temel nitelikleri güçlendirin. Okulda matematik, doğa bilimleri, yazma ve okuma alanlarında önemli temel becerilerin geliştirilmesine daha fazla önem verilmelidir. İnsanların mesleki yaşamlarında karşılaştıkları pratik problem çözme becerilerinin geliştirilmesinin temelini oluştururlar.

Bu yeterliliklerin ölçülebilmesi, değerlendirilebilmesi ve kontrol edilebilmesi için bu konulardaki notların yeniden anlamlı hale gelmesi gerekmektedir. Bu, en iyi şekilde, ülke çapında tek tip spesifikasyonlara ve yıllık olarak gerçekleştirilen testlere dayanan performans odaklı bir sistem aracılığıyla başarılabilir.

ayrıca oku

Marienberg'den (Saksonya) Müdire Norma Grube

İkincisi: Performans odaklı eğitim sistemi. PISA testleri gibi nesnel göstergeler analitik becerilerin kötüleştiğini gösteriyor. Aynı zamanda okul notları da son yıllarda giderek daha iyi hale geldi. Bu, Federal İstatistik Ofisi'ne göre 2000 yılında yüzde 33,3 olan yeni öğrenci sayısının 2022'de yüzde 56,4'e, yani öğrencilerin yarısından fazlasına ulaşmasında önemli bir rol oynadı.

Performansa yeniden daha fazla önem verilirse aşırı akademikleşme sorununu azaltabiliriz. Bunu başarmak için eğitim sistemimizin en küçük ortak paydaya göre ayarlanmaması gerekiyor. Aynı zamanda ekonomimizi dünya düzeyinde tutabilmek için temel bilimsel disiplinlerde gelecek vaat eden akademik potansiyele sahip öğrencilere uygun desteği sağlamalıyız.

ayrıca oku

Endişeli Öğrenci Teste Bakıyor

Uzun süredir öğretmen skoru belirliyor

Üçüncü: İkili eğitim sistemini güçlendirin. 2021'de her on öğrenciye yalnızca 4,3 stajyer düşüyordu. Mesleki eğitim yeniden eğitim sistemimizin odak noktası haline gelmelidir. Bunun başarılı olabilmesi için, özellikle çok sayıda eğitim yeri sağlayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin, tıpkı kursiyerler gibi, daha fazla mali teşvik alması gerekiyor. Ayrıca ikili eğitimin tamamlanması, üniversiteye erişim koşullarının iyileştirilmesine ve eğitim finansmanına da yansıtılmalıdır.

Bunların hiçbiri erken karar vermekle ilgili değil. Ve kesinlikle okul operasyonlarının “tasarruf edilmesi” ile ilgili değil. Tam tersi: Öğrencilere erken bir aşamada onlara ilginç bir kariyer yolu ve yaşam boyu öğrenme için çeşitli seçenekler gösteren pratik bir portföy vermekle ilgilidir.

Dördüncü: Öğretmenlik mesleği daha çekici hale gelmeli. Bir yandan öğretmenlerin derslerini yürütecekleri yöntemleri belirlemede daha fazla esnekliğe ihtiyaçları var. Bu onların kendilerini yalnızca aşırı ayrıntılı müfredatların işleyicileri olarak değil, eğitimsel yeniliklerin öncüleri olarak görmeleriyle ilgilidir.

ayrıca oku

Almanya'da eğitim krizi

Öte yandan, öğretmen maaşının performansa dayalı bir bileşeninin olması gerekmektedir. Karmaşık bir görev olmasına rağmen, böyle bir performans ödeme sistemi, standartlaştırılmış yıllık testlerdeki iyileştirilmiş puanlara dayalı olarak geliştirilebilir. İlgili diğer bir faktör de dijital beceriler gibi ek niteliklerin kazanılması ve pratik deneyimin sınıfa getirilmesidir. Okulların farklı sosyal kompozisyonu da dikkate alınmalıdır.

Beşinci: Daha fazla parayı tam olarak eğitime yönlendirin. Bütün bunlar için daha fazla para gerekecek. Bunun okul sistemine de aktarılması gerekiyor, ancak geçmişteki istenmeyen gelişmelere devam edilmemesi gerekiyor. Diğer şeylerin yanı sıra, eğitim federalizmiyle ilişkili idari ve mali verimsizliklerin azaltılması önemlidir. Bu nedenle pilot projeler başlatmak ve gelecek vaat eden fikirleri mümkün olan en kısa sürede ölçeklendirmek için bir temel olarak kullanmak üzere bir ulusal eğitim yol haritası geliştirmeliyiz.

Genel hedef, gençleri değişen dünyaya uyum sağlayabilmek, hareket edebilmek ve ekonomik açıdan güvenli ve tatmin edici bir yaşam sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları becerilerle donatan bir eğitim olmalıdır.

Stefan Klebert, GEA Group Düsseldorf'un CEO'sudur.