Huy nereden gelir ?

Gunkaya

Global Mod
Global Mod
Huy Nereden Gelir? Bir Hikâye, Bir Soru, Bir Cevap

Sevgili forumdaşlar,

Bugün size hayatın bir yönü üzerine düşündürmek istiyorum. Biraz uzun olacak belki ama içimdeki soruyu, hissettiklerimi paylaşmak için sabırla okumaya değer olduğunu düşünüyorum. Bu konu bana her zaman bir türlü netlik kazandıramadığım, bazen anlamaya çalıştıkça daha da karmaşıklaşan bir mesele gibi geliyor. Huylar… Nereden gelir? Bizim içimizdeki o bir türlü kaybolmayan, belki de yıllarca şekil değiştirerek varlığını sürdüren özellikler, davranış biçimleri… Herkesin aynı şekilde karşılık verdiği bir soru ama her yanıt, çok farklı bir dünyayı anlatıyor. Benim anlatmak istediğim ise bir hikâye... Gelin birlikte bunu keşfedelim.

Hikâyenin Başlangıcı: Tanışma ve İlk İzlenimler

Bir zamanlar bir kasabada yaşayan iki çocuk vardı. Biri, adı Cem olan bir oğlandı; diğeri ise adı Elif olan bir kızdı. Cem, her zaman çözüm odaklıydı, sorunları mantıklı bir şekilde ele alır, ne yapması gerektiğini düşünür, sonra harekete geçerdi. Elif ise her zaman insanları, duyguları ve ilişkileri anlamaya çalışır, başkalarının iç dünyalarını hissetmekte zorlanmazdı. Cem ve Elif, küçüklüklerinden beri arkadaşlardı ama birbirlerinin kişiliklerine rağmen, birbirlerinden çok şey öğrenmişlerdi.

Bir gün, kasabanın yaşlı kadını Ayşe Teyze’nin hastalandığı haberi geldi. Ayşe Teyze, kasabanın neredeyse tüm sırrını taşıyan bir kadındı. İnsanlar ona gelip dertlerini anlatırlardı. Herkes ona çok değer verir, saygı gösterirdi. Ayşe Teyze, hastalandığında herkes bir şekilde yardım etmeye çalıştı ama bir gariplik vardı. Ayşe Teyze hastalanmış, ama kasaba halkı ona yardım etmek yerine, birbirleriyle kavga ediyordu. Çünkü herkes, ona nasıl yardımcı olacağı konusunda farklı fikirler öne sürüyordu.

Cem ve Elif de, Ayşe Teyze’ye yardım etmek için kasabaya geldiler. Cem, hemen harekete geçmek istedi. "Bir doktora gidelim, ilaç alalım, onun iyileşmesi için çözüm üretelim," dedi. Elif, Cem'in aksine hemen çözüm önerisinde bulunmadı. "Ama ya Ayşe Teyze’nin bir derdi varsa? Belki de yalnız kalmak istiyordur. Bunu anlamadan bir şeyler yapamayız," dedi ve kasaba halkıyla konuşmaya karar verdi.

Farklı Düşünceler, Farklı Yaklaşımlar

Cem, kasaba halkının her birine çözüm önerileri sundu. "Bir doktor çağırmalıyız," dedi birine. "Hızlıca ilaç getirelim," dedi diğerine. Her şey mantıklıydı, çözüm bulmak için stratejik düşünüyordu. Ancak, Elif farklı bir yaklaşım sergiliyordu. O, insanların ne hissettiğini anlamaya çalışıyordu. Ayşe Teyze’nin yalnız olmasından, belki de birinin ona sadece dinleyici olmasından belki daha çok rahatlayacağını düşündü. “Birinin onu anlaması yeterli,” diyordu Elif, “belki de onun içindeki kaygıyı dinlemek, onu rahatlatacak.”

Ayşe Teyze’ye yaklaşan Elif, ona yalnızca dinlemeyi önerdi. Cem ise hala çözüm odaklıydı, ama Elif’in dediği gibi, Ayşe Teyze yalnızca ona ihtiyaç duyan bir duyguyu paylaşmak istiyordu. Ayşe Teyze, Elif’in yaklaşımdan sonra birden rahatladı, gözlerinde bir rahatlama vardı. Ama Cem’in önerdiği doktora gitme önerisi de aslında ona yardımcı olmuştu.

İkisi de kendi yollarını izlemişti, ama birlikte hareket ettiklerinde gerçekten de Ayşe Teyze’nin iyileşmesi daha mümkün hale gelmişti. Birinin mantıklı düşünmesi, diğerinin empatik yaklaşımı… İşte hayat bazen böyle bir dengeye ihtiyaç duyar. Belki de bizim huylarımız, sadece doğuştan gelen özelliklerden çok, etrafımızdaki insanlar ve deneyimlerle şekillenen bir yolculuk.

Huy Nereden Gelir?

Huylarımız, çevremizden, yetiştiğimiz yerden, gözlemlediğimiz ve deneyimlediğimiz hayatın izlerinden gelir. Cem’in çözüm odaklı olması, belki de babasından öğrendiği bir şeydi. Annesinin daha çok duygusal yaklaşım sergileyen biri olması da ona yakın ilişkileri ve empatiyi daha kolay anlamayı öğretmişti. Elif ise, annesinin hep başkalarına nasıl yardımcı olabileceğini düşünen biri olması nedeniyle, insanları daha yakından anlamayı öğrenmişti. Bazen bir kişinin doğuştan sahip olduğu özellikler, çevresel etkenlerle birleşerek karmaşık bir hal alır.

İnsanlar, farklı bakış açılarıyla, farklı kişiliklerle büyürler. Bizim huylarımız, içimizdeki duygusal ve mantıklı tarafların birleşimidir. Cem’in ve Elif’in arasındaki farklılık, aslında birbirini tamamlayan iki büyük yönü simgeliyor. Belki de en doğru yaklaşım, hem empati kurabilmek hem de çözüm odaklı olabilmek arasında bir dengeyi bulmak. Birinin tek başına yeterli olamayacağı, bazen her iki yaklaşımın birleşmesinin önemli olduğu anlar vardır.

Bir Soruyla Bitireyim…

Peki ya siz, bu dünyada empatik mi çözüm odaklı mısınız? Kendi huylarınızı nereden aldığınızı düşündüğünüzde, hangi izleri takip ediyorsunuz? Kasaba halkı gibi birden fazla yolun, birden fazla düşünce tarzının iç içe geçtiği anlar, sizin hayatınızda nasıl bir yer tutuyor? Hadi gelin, paylaşın… Kendi hikâyenizde neler var?