İsrail nefreti: Eğitim, antisemitizme karşı garanti değil

Nil

New member
BENYahudi yazar ve daha sonra Nobel Ödülü sahibi Nelly Sachs, 1961'de bir şiirinde şunu sordu: “Neden senin varlığına karşı siyahların nefret tepkisi İsrail?” O dönemde devlet zaten var olmasına rağmen Nelly Sachs, yaşamı boyunca genel olarak Yahudi varlığını ifade etmek için İsrail kelimesini kullanmıştı. Ve böylece soru dersimin tam ortasına geliyor. Çünkü Yahudi nefreti ile İsrail nefreti ayrılmaz bir simbiyoz oluşturuyor.

7 Ekim 2023'ten sonra antisemitizm hakkında konuşmam istendi. 20 yıldır Yahudi karşıtlığı konusunu araştırıyorum ve bu kültürel nefretin derinliklerine ve tezahürlerine aşinayım. Yine de bu konuda bir ders hazırlamak benim için hiç bu kadar zor olmamıştı. Bunun nedeni yalnızca katliamın vahşiliği değil, aynı zamanda bu canavarlığa gösterilen tepkilerin de canavarca olması ve hala da öyle olması. Çünkü bu bize dramatik bir şekilde insanlığın bazı bölümlerinin tarihten hiçbir şey öğrenmediğini gösteriyor.

7 Ekim, Yahudi nefretinin özünü, bunun nihai sonucunu, Yahudi varlığını yok etmeye yönelik mutlak iradeyi gösterdi. Burada kötülüğün sıradanlığıyla değil, Yahudi karşıtı kötülüğün bizzat kendisi ile en korkunç kapasitesiyle karşılaşıyoruz. Tıpkı Nasyonal Sosyalistlerin, dünyadaki kötülükler olan Yahudilerin insanlığın iyiliği için yok edilmesi gerektiğine inandıkları gibi. 7 Ekim'de Bu yok edici Yahudi karşıtlığı kutlandı ve kutsallaştırıldı.

ayrıca oku

Bir sahne bunu açıkça ortaya koyuyor: Genç bir Filistinlinin gururlu sesinin duyulabildiği kaydedilmiş bir cep telefonu görüşmesi. “Anne, oğlun bugün on Yahudiyi öldürdü! Seni ölü bir Yahudi'nin telefonundan arıyorum. Söyle baba! Senin kanın ellerimde. Anne, oğlun bir kahraman!” Baba sevinçle bağırıyor: “Öldür! Öldürmek! Öldürmek! Öldürün!” Buna göre Holokost'tan sağ kurtulan ve Nobel Ödülü sahibi Imre Kertesz şu uyarıda bulundu: “Ve zamanımızın Yahudi düşmanlığı artık Yahudilere karşı antipatisini ifade etmek istemiyor, Auschwitz'i istiyor.”

7 Ekim 2023'te her yaştan 1.200'ün üzerinde insan işkence gördü, sakatlandı ve yakıldı. Sevinç çığlıklarıyla. Dünya nüfusunun büyük bir kısmının ahlaki başarısızlığının boyutu ancak bu vahşetlerin açıkça dile getirilmesiyle anlaşılabilir. Uluslararası bir tepki olması gerekirdi. Ancak bunun yerine, normalde öfkelerini yüksek sesle dile getiren ilk kişilerden sağır edici bir sessizlik geldi. Feministler kitlesel tecavüzler konusunda sessiz kaldı, ilerici akademiler ve sanat sahneleri gençlerin acımasız cinayetleri konusunda sessiz kaldı, barış aktivistleri ve ırkçılık karşıtları hayvanlarla ilgili konularda sessiz kaldı.

Azınlıklara karşı her türlü ayrımcılığa bağıran siyaseten doğrucu ahlakçılar, üniversitelerde (şu anda ABD'de gördüğümüz gibi) Yahudi karşıtı fail-kurban tersine çevirme yoluyla kurbanlarla ve aileleriyle alay ettiler – ve özellikle de şiddetli bir şekilde. Sahte entelektüel ve siyasi söylemin (BM düzeyine kadar) evet-ama retoriği, “bağlamsallaştırma” sloganı altında, Yahudilerin talihsizliklerinden kendilerinin sorumlu olduğu eski Yahudi karşıtı argümanı yeniden üretti.

ayrıca oku

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (74)

Binyamin Netanyahu bir röportajda

İdeolojik yanılsama uğruna akıl, edep ve şefkat terk edilmiş, İsrail karşıtı bir anlatı benimsenmiştir. Ve sadece İsrail'de değil, dünya çapındaki Yahudi topluluklarında, yeniden travmatizasyon güçlü bir şekilde geldi ve bununla birlikte, boş “Bir daha asla” ifadesinin tüm güvencelerine rağmen insanların 21. yüzyılda ne kadar yalnız kaldıklarının acı bir şekilde farkına varıldı.

Sosyal medyada Niemöller'in özellikle genç ilerici Yahudilerin şaşkınlığını yansıtan ünlü sözüne dayanılarak burada (çeviri olarak) okumak istediğim bir yazı vardı: “Lezbiyenlere ve geylere saldırdılar, ben de onlara karşı çıktım. onlar siyahi topluluğa saldırdılar, ben de onlara karşı çıktım, onlar göçmenlere saldırdılar, ben de onlara karşı çıktım. Sonra bana saldırdılar ama Yahudi olduğum için tek başıma kaldım.”

Empatinin reddedilmesi ve nefret patlamaları şaşırtıcı değildi. Bunun zemini yıllardır atılmıştı ve benzerini 2014'teki Gazze krizinde de yaşadık; Avrupa sokaklarında “Hamas, Yahudiler gazda” sloganları atıldı ve internette sözlü şiddet aşırılıkları yaşandı. Ampirik araştırmalarda, medya söyleminde Yahudi devletine yönelik çarpık bir düşman imajı oluşturan anti-Semitizm konusunda uzun süredir – defalarca ve kamuoyuna – uyarıda bulunuyoruz.

Ahlaki açıdan dürüstlük ve Yahudi düşmanlığı

“Güncel Yahudi karşıtlığı – orta halli bir olgu” (Evyatar Friesel/Jehuda Reinharz/Monika Schwarz-Friesel) konferansımızın sonucu şuydu: “İsrail bağlantılı Yahudi karşıtlığı bugün Yahudilere yönelik güncel Yahudi karşıtlığının en yaygın biçimidir. ama siyasette ve sivil toplumda en az direnişle karşılaşan da tam olarak budur. Antisemitizmin çoğunluk toplumunda yaygınlaşması ve alışkanlık haline gelmesi tehlikesi işte burada yatıyor.” – Bu 15 yıl önceydi!

Şu anda antisemitizmin dört siyasi-ideolojik biçimini tanımlıyorum: sol kanat, sağ kanat, Müslüman ve merkez merkezli feuilleton antisemitizm. Tüm ideolojik farklılıklara rağmen, dördü de sinerji gösteriyor ve bazen ittifaklar kuruyor; aşırı sol ve İslamcı hareketlerde uzun zamandır olduğu gibi. İsrail'in şeytanlaştırılmasında herkes bir araya geliyor.

Her zaman eğitilmiş ve ahlaki dürüstlükle davranan antisemitizm, “dünya barışı kaygısı” olarak karşımıza çıkan gösterişli söylemiyle insanların kafasına fikir soktuğu için entelektüel kundakçılığa yol açmaktadır. Radikaller, aşırılık yanlıları, cahil insanlar, beyni yıkanmış öğrenciler, hızlandırıcı olarak hareket ediyorlar.

ayrıca oku

Özgür Üniversite'nin 7 Mayıs 2024'te Filistin yanlısı bir protesto kampı tarafından işgal edilmesi

Üniversitelerde Filistin yanlısı gösteriler

Pogromun ardından Amerikalı ünlü cinsiyet ikonu Judith Butler, katliamı bir “ayaklanma”, “silahlı direniş” olarak yorumlamış, herhangi bir terörizm ya da antisemitizm eylemi görmemiş ve Hamas bunu bir keresinde “solcu bir direniş” olarak tanımlamıştı. kanat toplumsal hareketi. Bebeklerin kafalarının kesilmesinin ve yakılmasının ne ölçüde direniş teşkil ettiğini açıklamıyor. Bunun yerine, öne çıkmasıyla eski Yahudi karşıtı nedensel argümanı kolektif bilince taşıyor: Eğer Yahudilere şiddet uygulanıyorsa, bunun nedeni Yahudilerin davranışlarıdır.

Yüksek eğitimli insanlar arasında antisemitizmin görülmesine kimse şaşırmamalı. Augustine, Luther, Voltaire, Fichte veya Hegel'in Yahudi karşıtı açıklamaları akla geliyor; liberal ilerici yazarlar Dickens, Wilde ve Dostoyevski'nin eğitici romanlarında kötü, kirli, açgözlü Yahudi kinayeleri sağlam bir şekilde yer alıyor. Yazıları milyonlarca okuyucunun zihnine zehir damlattı. 20. yüzyılın ortalarına kadar eğitimli Yahudi karşıtlarının oranı eğitimsizlere göre daha yüksekti.

Çünkü Yahudi karşıtlığı kırgınlığı bir önyargı değil, sadece ırkçılık değil, kolektif bir düşünme ve hissetme biçimidir ve ne yazık ki eğitim buna karşı mutlak bir garanti değildir. Antisemitistler yüzyıllar boyunca kolektif kötü Yahudi'nin çocukları katlettiğine ve Şeytan'la anlaşma yaptığına inanıyorlardı. Bugün ise doğrudan bu karikatürden yola çıkarak Yahudi devletinin çocukları öldüren ırkçı bir apartheid rejimi olduğuna inanıyorlar.

Anne Frank “beyaz sömürge kızı” olarak

Eğitimli ve ilerici insanlar Dr. ve profesör unvanları çok tehlikelidir çünkü insanlar onları şüphe duymadan dinlerler, çünkü kendilerinin iyi adam oldukları yönündeki ahlaki iddiayı yansıtırlar. Bu nedenle metinleri ve sayısız imza listeleri kamuoyunun gözünde bu kadar önem kazanıyor. Uyanmış Maniheizm, Yahudi devletine karşı büyük bir hoşgörüyle hoşgörüsüzlüğü besliyor. Medya en kaba fikirleri bile yayınlıyor; örneğin birkaç yıldır Shoah'ı göreceleştiren ve İsrail'i gayri meşrulaştıran postkolonyal yaklaşımın açıklamalarını yayınlıyor.

Tarihi çarpıtan bu şablon, uzun zamandan beri yalnızca İsrail karşıtı itibarsızlaştırma sağlamakla kalmadı, aynı zamanda kolektif olarak tüm Yahudilere yönelik itibarsızlaştırmaya da yol açtı; örneğin Anne Frank'ın ölümünden sonra “beyaz sömürge kızı” olarak anılması ve günlüğünün yakılması. Yahudi yaşamının ve dünyada hayatta kalmasının göze çarpan sembolü İsrail'dir ve dolayısıyla tüm modern Yahudi karşıtlarının zihnindeki dikendir. Bu ne yeni ne de politik bir öfke olan Yahudi karşıtlığıdır ve kökleri Orta Doğu çatışmasından kaynaklanmamaktadır.

ayrıca oku

Berlin Kültür Senatörü Joe Chialo (CDU)

Berlin Kültür Senatörü Chialo

Yahudi karşıtlığı dışında nedensel bir yapısı yoktur ve çatışma bir katalizör görevi görmektedir. Bu nedenle İsrail nefretinin krizler, savaşlar ve yerleşim inşaları olmasa bile bir dünya görüşü olarak dile getirildiğini ve ifade edilmeye devam ettiğini açıkça vurgulamak gerekir. Mevcut çatışma durumunun İsrail'e yönelik nefreti körüklediğine inanan herkes, İsrail'in Almanya'daki ilk büyükelçisi Asher Ben Nathan'ın almış olduğu nefret mesajlarını okumalıdır.

Kuruluşundan bu yana Yahudi devletinden nefret ediliyor çünkü yaptığı ya da yapmadığı şeyler yüzünden değil, var olduğu için. Benim “Antisemitizmin İsrailleşmesi” dediğim şey, klasik stereotiplerin (çocuk katilleri, toprak soyguncuları, ulusları yok edenler gibi) çağdaş bir şekilde İsrail'e yansıtılması ve dünyanın her yerindeki Yahudilerin kolektif olarak saldırıya uğramasıyla karakterize edilir. çatışma bahanesiyle. Araştırmamızda klasik Yahudi nefretinin tüm özelliklerini görüyoruz.

ayrıca oku

WON Kombo köşe yazısı Henryk M. Broder yazar fotoğrafı

Anti-Semitik kavramlar aynı zamanda kitlesel olarak artan savunma ve inkar süreçlerinden de geçiyor: En çok dile getirilen eleştiri tabusu kaba bir fikir, çünkü dünyada hiçbir ülke İsrail kadar şiddetli ve sık eleştirilmiyor; Tabii ki, meşru eleştiri ile antisemitizm aynı kefeye konmuyor ve net kriterler nedeniyle, sınır koyma konusunda bizim için gri alanlar yok.

Bütün bu hayaller, antisemitizm suçlamalarına karşı bağışıklık kazanmak için üretiliyor. Bu da yeni bir şey değil: 19. yüzyılın en etkili Yahudi karşıtı kışkırtıcı broşürünün yazarı Wilhelm Marr, Yahudi nefretinin kendisine rehberlik etmesine izin vermeyeceğini, ancak “Yahudilerin ne kadar zararlı davrandıklarını dürüstçe ortaya koyması gerektiğini” ileri sürdü. .”

Burada -Franz Kafka'nın bir zamanlar söylediği gibi- “yalanı dünya düzeni” haline getirmeye çalışan yorum savaşlarıyla karşılaşıyoruz. Yahudi İsrail hakkındaki dünya yalanı zaten her yerde yerleşiktir. Çok fazla kişi tarafından buna sıklıkla inanılıyor. Ve bunun korkunç sonuçları var. Hepimiz bu yalan ağına gerçeklerle karşı koymanın zorluğuyla karşı karşıyayız.

Yazar TU Berlin'de profesör olarak ders vermektedir. Metin, 7 Ekim'de Mayıs ayı başında Avusturya Parlamentosu'nda yaptığı anma konuşmasıdır. Bunun videosunu burada görebilirsiniz.

Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.