Knobloch: Hükümetler gelir geçer, İsrail kalır

Nil

New member
EGeçen hafta İsrail’de yaşanan gelişmeleri takip edenlerde hakim olan duygu rahatlama olmalı. İsrail toplumunun kapsamlı bir yasa taslağı konusunda benzeri görülmemiş bir şiddetle mücadele ettiği aylarca süren tartışmalardan sonra, büyük gösteriler ve bir genel grev de dahil olmak üzere siyasi anlaşmazlık geçen Pazartesi günü doruğa ulaştı. Durum ancak hükümetin yasama paketini erteleme ve içeriğini muhalefetle yeniden müzakere etme sözü vermesiyle sakinleşti.

Yargı reformu konusundaki kişisel fikrimi öğrenmek umuduyla bu metni okumaya başlayan herkes hayal kırıklığına uğrayacaktır. İsrail’in hayatımda kalıcı bir yeri var, çünkü kızlarımdan biri çocukları ve torunlarıyla birlikte ülkede yaşıyor. Ama Almanya’daki Yahudilerin ezici çoğunluğu gibi benim de İsrail pasaportum yok ve hatta İbranice bilgim bile namaz kılacak kadar sınırlı. Ben Yahudiyim, ben Almanım. Ama yok.

Ve: Almanya’daki bir Yahudi cemaatinin başkanının İsrail’deki insanlara mevzuatları için yönergeler vermenin görevi olmadığına kesinlikle inanıyorum.

Charlotte Knobloch, 1985’ten beri Münih ve Yukarı Bavyera’daki Yahudi Cemaati’nin başkanıdır.

Kaynak: resim ittifakı/dpa/Felix Hörhager

Kendinizi güvende hissedeceğiniz bir yer

Bir devlet olarak varlıklarının neredeyse 75 yılı boyunca, İsrailliler varoluşsal krizlerin üstesinden nasıl geleceklerini bildiklerini yeterince gösterdiler ve dışarıdan gelen akıllı tavsiyeler konusunda sağlıklı bir şüphecilik geliştirdiler. Avrupa’daki Yahudi diasporasının bazı bölümleri, şüpheye düştüklerinde bu kuraldan muaf olmadıkları gibi acı bir deneyim yaşıyor.

Almanya’daki tartışmaya katkıda bulunabileceğime inandığım şey – evet, yapmak zorundayım – İsrail’in Yahudi halkı için özel önemine dair Yahudi içi bir görüş. Diğer bir deyişle, İsrail ile ilgili tartışmaların özellikle bu ülkede bir boşlukta gerçekleşmediğini hatırlatmak isterim.

2020’de ölen Büyük Britanya Hahambaşısı Jonathan Sacks sel A, bir keresinde İsrail’in sınırları içindeki ve dışındaki tüm Yahudileri bu dünyada daha güvende hissettirdiğini söylemişti. Bu güvenlik, dünya çapındaki Yahudi cemaati ile Yahudi devleti arasındaki özel bir bağın ifadesi ve temelidir.

Bu bağı nihayet açıklamak zordur, çünkü neredeyse benzersizdir: köken, cinsiyet, sosyal ve tabii ki politik konumları aşar. Dindar ve laik insanları, mevcut hükümetin destekçilerini ve muhaliflerini, Almanya’daki Yahudilerin yanı sıra Finlandiya, Avustralya veya Uruguay’daki Yahudileri de etkiliyor.

ayrıca oku

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Kralı Selman (sağda) ile İran diktatörü Ayetullah Hamaney (sağda) arasında

Bilgisiz ya da kötü niyetli kişiler genellikle bu bağlantıyı bir tür sadakat çatışmasına dönüştürerek çarpıtır, ki öyle değildir, çünkü “İsrail” ve “Yahudi” terimlerinin birleştirilmesi büyük bir hatadır. (“İsrail dini cemaatine” kaç mektubu açmak zorunda kaldığımı ben de artık sayamıyorum.) Bir Yahudi cemaatinin içini de görmüş olan herhangi biri, bundan belirli bir mektup türetmenin ne kadar yanlış olacağını bilir. siyasi destek elde etmek isteyen genel bağlantı.

Aksine, İsraillilerin kendi ülkelerinin siyasetini sert sözlerle eleştirme tutkusu, diasporadaki Yahudilere özel hayatlarında bulaşabilir; hatta bazıları son zamanlarda eleştirilerini kamusal alana taşımaya başladılar ki bunun ne İsrail’deki tartışmaya ne de bu ülkedeki Yahudi cemaatine yardımcı olmadığını düşünüyorum.

Bir İsrailli olsaydınız ilk fırsatta Knesset’e kimi seçeceğiniz sorusu, ülkeyle olan kişisel bağınızın özünün kilometrelerce ötesine geçiyor. Diasporadaki Yahudi cemaati için, Yahudi devletine bakıldığında hiçbir zaman odak noktası siyaset olmadı, çünkü herkes biliyor: hükümetler gelir ve gider – İsrail kalır. Gündelik siyasi işlerde görüşler ne kadar farklılık gösterse de, Yahudi cemaati yalnızca Almanya’da değil, tüm diasporada açık ve net bir şekilde İsrail’in yanında yer almaktadır. Vurguluyorum: devlet.

ayrıca oku

İsrail Başbakanı Netanyahu;  WELT'in konuk yazarı Michael Wolffsohn

Bu nedenle, İsrail hakkındaki siyasi söylem, yalnızca artık söz konusu olan hukukun bireysel bölümleri değil, Yahudi devletinin güvenli bir şekilde devam eden varlığı olduğunda tehdit edici hale gelir. Örneğin BDS boykot kampanyasının bu kadar tehlikeli olmasının ve Alman hükümetinin kılavuz olarak kullandığı Uluslararası Holokost Anma Birliği tarafından antisemitizmin genişletilmiş tanımının İsrail’in bir “Yahudi topluluğu” olduğuna açıkça işaret etmesinin nedeni budur. antisemitik saldırıların hedefi olabilir.

Haham Sacks’in bahsettiği kesinlik, eleştirinin temel hale geldiği ve İsrail’in bir bütün olarak tartışılabilir hale geldiği hissine kapıldıkları anda Yahudi halkı için ortadan kalkar. Bu sınır, birçok dış yorumcunun fark ettiğinden daha hızlı aşılır. Örneğin, son zamanlarda İsrail başbakanının Berlin ziyaretinden önce davetini geri çekmesi için münferit çağrılar yapıldığında, birçok alarm zili çaldı.

Tüm bu noktaları bir arada ele almak kesinlikle kolay bir iş değil, ama buradaki toplumdan kesinlikle beklenebilecek bir iş – özellikle de İsrail siyaseti hakkında yorum yapmak için meşru bir istek duyduğunda. Yahudi cemaatinin görüşlerini bilerek ve dahil ederek saygılı bir söylem yürütmek, siyasi olarak hararetli zamanlarda bile mümkün olmaya devam etmelidir.

Burası, üçüncü taraf içeriğini bulacağınız yerdir

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.