Orta Doğu Savaşı: Benny Morris'in Leipzig Üniversitesi'nde bu dersi vermesine izin verilmedi

Nil

New member
Benny Morris'in Leipzig Üniversitesi'nde Orta Doğu'daki barış çabaları hakkında konuşması gerekiyordu. Aktivistlerin baskısıyla İsrailli tarihçi davetten çıkarıldı. Yapması gereken konuşma buydu.

Leipzig'e gelince: Temmuz 2024'te Leipzig Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Profesörler Yemima Hadad ve Gert Pickel tarafından çeşitli konulardaki konuk konferansları kapsamında “Cihad Olarak 1948 Savaşı” üzerine kişisel bir konferans vermek üzere davet edildim. anti-Semitizmin yönlerini korumak.

5 Aralık ders tarihi yaklaşırken, kendisi ve üniversitenin rektörü, Filistin yanlısı/Müslüman öğrencilerden (ve belki de öğretim üyelerinden) beni ve planladığım dersi kınayan protestolar aldı. 2004 yılında İkinci İntifada sırasında (Filistinli-İsrailli bir intihar bombacısı tarafından otobüsler ve restoranlar havaya uçurulurken) yaptığım bir röportajda yaptığım -genellikle bağlam dışı- ifadelere dayanarak “ırkçı” ve “İslamofobik” olarak etiketlendim. yukarı). Ayrıca belirli şiddet tehditleri de olmuş olabilir.

Hadad bana ne yapacaklarını düşündüklerini söylediğinde, konuşmanın Zoom formatına taşınmasını önerdim. Bunu memnuniyetle kabul ettiler. Ama daha sonra bana haber vermeden dersin iptal edildiğini bildiren bir açıklama yaptılar, böylece bana yönelik iddiaları kabul ettiklerini göstermiş oldular. Yapmam gereken konuşma buydu.

Ortadoğu'da Barışın Gerçeği ve Yanılsaması

1925'te İngiliz yönetimindeki Filistin'de bir avuç Yahudi entelektüel, ülkede iki uluslu bir Yahudi-Arap devleti kurmaya adanmış Brit Şalom (Barış İttifakı) Derneği'ni kurdu. Dernek, aralarında Gershom Scholem, Martin Buber, Shlomo Zalman Schocken ve İbrani Üniversitesi'nin ilk rektörü Judah Leib Magnes'in de bulunduğu bazı önemli Yahudi destekçileri kazandı. Başından beri bu, Filistin'i bir Yahudi devletine dönüştürmek isteyen Siyonist harekette özel bir durumdu. Brit Şalom, Filistin'in Arap sakinleri arasında hiçbir taraftar bulamadı. Ortaya çıkan ulusal hareket, ülkenin her santimetrekaresinde Arap egemenliğini talep ediyordu ve bu tavrını onlarca yıl sürdürecekti.

Sonraki yıllarda David Ben-Gurion, aralarında avukat ve yetkili hükümet yetkilisi Musa el-Alami'nin de bulunduğu önde gelen Filistinli isimlerle düzenli olarak gizli toplantılara katıldı, ancak uzlaşma konusunda hiçbir isteklilik bulamadı. Ben-Gurion'un, Yahudilerin ülkenin tüm sakinlerine ilerleme ve ekonomik fayda sağlayacağı yönündeki iddiasına el-Alami şu meşhur cevabı verdi: “Ülkenin bir yüz yıl daha harap kalmasını tercih ederim.”

1937'de İngilizlere ve Siyonistlere karşı Arap ayaklanması sırasında, Britanya Peel Komisyonu'nun ülkeyi biri Yahudiler için (Filistin'in yaklaşık yüzde 20'sinde) ve diğeri Araplar için olmak üzere iki devlete bölünmesini önerdiğinde, barış için bir şans açılmış gibi görünüyordu. Ancak Yahudi karşıtı din adamı Haj Emin el-Hüseyni liderliğindeki Filistin Arap ulusal hareketi bu fikri açıkça reddetti.

Bölünme kavramı ya da artık yaygın olarak adlandırıldığı şekliyle “iki devletli çözüm”, Kasım 1947'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda sağlam bir çoğunluk tarafından ele alındı ve yeniden önerildi (33:13, on çekimser). . Ancak bu kez Birleşmiş Milletler'e üye Arap ve Müslüman devletler tarafından desteklenen Filistinli Araplar bir kez daha “hayır” dediler ve 1948'deki ilk Arap-İsrail savaşını başlatarak derhal düşmanlığa başladılar. Savaşın ilk yarısında Filistinli milislerin yenilgisinden sonra Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak orduları 15 Mayıs 1948'de ülkeyi işgal etti, ancak sonuçta onlar da mağlup oldu.

Tarihin dışına itildi

Savaş boyunca Filistinli Arap toplumu çöktü, 700.000 Filistinli anayurtlarından kovuldu ve Filistinliler geçici olarak tarihten silindi. Yeni kurulan İsrail Devleti'nin 1949-1955 yılları arasında komşu devletlerle barış anlaşmaları yapma çabaları boşa çıktı.

İsrail, topraklardan vazgeçmek ya da kitlesel mültecileri kabul etmek konusunda isteksizdi ve Arap devletleri, 1948'deki aşağılayıcı yenilginin ardından bir Yahudi devletinin kurulmasına tahammül etmek konusunda isteksizdi. Yani, 1951'de Filistinli bir suikastçı tarafından öldürülen ılımlı bir lider olan Ürdün Kralı Abdullah dışındaki herkes. Ürdün ile İsrail'in yakınlaşması için kırk yıl beklemek gerekti.

Haziran 1967'deki Altı Gün Savaşı, Orta Doğu'daki kartları yeniden karıştırdı ve görünüşe göre barış seçeneklerini açtı. İsrail, Sina Yarımadası'nı, Gazze Şeridi'ni, Golan Tepeleri'ni, Batı Şeria'yı ve Doğu Kudüs'ü fethetmişti ve birçok İsrailli, bu bölgelerin barış karşılığında takas edilebileceğini düşünüyordu.

Aslında, 19 Haziran 1967 tarihli gizli Kabine kararında İsrail, Sina Yarımadası'nı Mısır'la (askerden arındırılmış Sina Yarımadası ile) barış karşılığında ve Golan Tepeleri'ni (askerden arındırılmış) Suriye ile barış karşılığında değiştirmeyi kabul etti. İsrail'in Kahire ve Şam'a bu teklifleri gerçekten bildirip bildirmediği belli değil.

Her durumda, bölünmüş İsrail kabinesi Batı Şeria'nın geleceği konusunda anlaşamadı (her ne kadar Doğu Kudüs'ün korunması konusunda fiili bir oy birliği mevcut olsa da). Eylül 1967'de Hartum'da bir araya gelen Arap devlet başkanları, oybirliğiyle İsrail'le müzakere etmeyeceklerini, İsrail'i tanımayacaklarını ve barış yapmayacaklarını açıklamışlardı.

Ancak Ekim 1973'teki bir sonraki savaş, kartları yeniden kökten karıştırdı. İsrail'i hazırlıksız yakalayan Mısır ve Suriye, başlangıçta İsrail ordusuna şiddetli bir şekilde saldırdı ve Arapların onuru yeniden sağlandı. İsrail savaşı puanla da olsa kazandı ve Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat barışın ülkesinin hayati çıkarlarından biri olduğuna karar verdi. Ve böylece Mart 1979'da Sedat ve İsrail'in ilk sağcı başbakanı Menachem Begin, Beyaz Saray'ın bahçesinde ilk İsrail-Arap barış anlaşmasını imzaladılar.

Mısır'ın Filistin mücadelesinden vazgeçmesi, Arap devletlerinin çatışmadan genel olarak çekilmesini başlattı. Arap halkları genel olarak İsrail'e düşman olmaya devam ederken, Arap rejimlerinin çoğu, kendi ulusal çıkarlarının Filistin'e yönelik ideolojik-dini taahhütlerin önünde olduğu sonucuna vardı.

Abdullah'ın torunu Kral Hüseyin'in liderliğindeki Ürdün, Sedat'ın izinden giderek 1994'te İsrail'le barış yaptı. Onlarca yıl sonra, 2020-2021'de Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan, “İbrahim Anlaşmaları” kapsamında Yahudi devletiyle ilişkilerini normalleştirdi. İslam'ın beşiği Suudi Arabistan da yakında bunun geleceğini göstermeye başladı.

Ancak bu süreç boyunca Filistinlilerin reddi devam etti. Filistinliler 1990'larda “Oslo Anlaşmaları” kapsamında iki devletli bir çözüme doğru ilerlerken, liderleri sırasıyla Yaser Arafat ve Mahmud Abbas (“Ebu Mazen”) İsrail'in somut iki devletli önerilerini reddettiler Başbakan Ehud Barak ve Ehud Olmert ile 2000 ve 2008 yıllarında çalışmaya devam etme kararı aldılar. anlaşmazlık.

Karşılıklı ret

Olmert'in ardından, 2009'dan bu yana iki devletli uzlaşmayı benzer şekilde reddeden Benjamin Netanyahu geldi. Filistinlilerin reddi (ve terörizm) İsrail'in reddini körüklemeye yardımcı oldu.

Ve bir zamanlar sözde “ılımlı” Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından yönetilen Filistinliler, köktendinci Hamas'ı ana sesleri olarak güçlendirerek muhalefetlerini artırdılar. 2006'daki ilk ve tek genel seçimlerde Hamas'ı güçlendirdiler ve 7 Ekim 2023'ten bu yana tüm kamuoyu yoklamalarında ezici bir çoğunlukla bu örgütü desteklediler.

Hamas'ın o gün İsrail'in güneyine yaptığı ve 1.200 İsraillinin öldürüldüğü ve 251 İsraillinin kaçırıldığı saldırısı barbarca olabilirdi ama Filistin sorununu uluslararası gündeme yeniden getirdi; İki devletli çözüm fikri Batı'da bir kez daha tartışma konusu oldu. Ancak ne Hamas ne de İsrail hükümeti hazır değil.

Hamas İsrail'i yok etme çabalarına devam ediyor ve İsrail tarihinin en sağcı hükümeti olan ve güçlü bir mesih kanadına sahip olan Başbakan Benjamin Netanyahu yönetimindeki koalisyon hükümeti, giderek Batı Şeria'nın olası bir ilhakına dair ipuçları veriyor (eğer Trump izin verirse). o) ve hatta Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulması. İsrail'in Gazze'yi süresiz askeri işgali ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin İsrailli yerleşimciler tarafından sürekli taciz edilmesi ihtimaliyle birlikte mevcut savaş, barışa giden bir yol sunmuyor gibi görünüyor.