Polonya: Kilisede Cinsel İstismar? Polonya’da soru zaten bir saldırı

Nil

New member
DKatoliklik görkemli bir dindir. Adını Yunanca kelimeden almıştır. katolik. Anlamı: bütüne ait, evrensel olarak uygulanabilir, her şeyi kapsayan. Bu, dini ve uzun bir süre boyunca aynı zamanda laik bir iktidar iddiasıydı. Katolik inancı evrensel olarak geçerli olmalıdır.

Bu aynı zamanda Katolik Kilisesi’nin dini uygulamalarının dünya çapında neredeyse aynı olmasına yol açmıştır. Ancak Katolikliğin karanlık yüzü de dünya çapında yaygın. Örneğin, Katolik din adamları, rahipler ve diğerleri tarafından işlenen cinsel istismar.

İstismarın Kilise’nin itibarını zedelediği artık inkar edilemez. Kilise de her yerde aynı yoğunlukta olmasa da, çekingen ve kaçamak bir tavırla da olsa ciddi bir şekilde onunla boğuşmaya başlamıştır.

İrlanda veya Almanya’da istismar, diğer ülkelerde olduğundan çok daha büyük bir kamu sorunudur. Örneğin Polonya’da. Orada, Katoliklik sadece laik bir toplumda bir din değildir. Aksine, onlarca yıllık komünist yönetim sırasındaki direniş tarihiyle yüceltilmiş bir devlet dinidir.

ayrıca oku

Buna ek olarak, mevcut ulusal-muhafazakar PiS hükümeti, Batı modernliğine ve onun yaşam tarzlarının çoğullaşmasına karşı mücadelede Katolik Kilisesi’ni bir müttefik olarak görüyor. Her halükarda kiliseyi bunun için kullanmaya çalışıyor.

Bu nedenle, PiS çevresinde, kiliseye yönelik eleştiri, devletin temellerine yönelik vatanseverlik dışı bir suç olarak görülüyor. Ne de olsa, Polonya’dan gelen ve sarsılmaz inancıyla Doğu Avrupa’yı Sovyet buzundan kurtarmaya önemli bir katkı yapan Papa II. kural.

Karol Józef Wojtyła, ölümünden sadece birkaç yıl sonra aziz ilan edildi ve Polonya’da tartışmasız bir ulusal kahraman. Tabii ki, Wojtyła’nın Kraków Başpiskoposu olarak 1960’larda taciz vakalarına diğer ülkelerdeki kilise ileri gelenlerine benzer şekilde tepki verdiğine dair söylentiler yıllardır ortalıkta dolaşıyor. Tacizden şüphelenilenleri ve hüküm giymiş olanları kilise hizmetinden uzaklaştırmadı, ancak olayların üstünü örttü. Bazı durumlarda, ilgili kişileri din adamı olarak çalışmaya devam edecekleri diğer piskoposluklara nakletmiştir.

ayrıca oku

Dahili Vatikan Protokolü

Bir vakada, suçlu bir rahip için Viyana’daki Kardinal Franz König’e, koruyucusu aleyhindeki iddialar hakkında kendisine bilgi vermeden bir tavsiye mektubu yazdı. Hükümeti eleştiren Polonyalı özel yayın kuruluşu TVN24, geçtiğimiz günlerde bu iddiaların dile getirildiği ve doğrulandığı bir film yayınladı. Varşova’da muhabir olarak çalışan Hollandalı gazeteci Ekke Overbeek’in Lehçe bir kitabı yeni yayınlandı. Korkunç bir şekilde adı Maxima Culpa. John Paul II biliyordu”.

İddiaların gerçek olup olmadığı henüz belli değil. Diğer bir sorun da, TVN24 yayıncısı gibi Overbeek’in yalnızca tanık ifadelerine değil, aynı zamanda – mutlaka güvenilir olmayan – komünist gizli servis SD’den gelen belgelere de dayanmasıdır.

Ancak bir açıklama beklemeden PiS hükümeti hemen merhum papanın yanında yer aldı ve gerçek bir kültür savaşı başlattı. Dışişleri Bakanlığı, TV kanalında yayınlanan filmin “Polonya toplumunda bölünmeler ve gerilimler yaratmayı amaçlayan melez bir savaşın hedefleriyle aynı” bir etkiye sahip olabileceğini söyledi.

AB üyesi Polonya’nın tarafsız olmadığı skandalı

Bu şekilde, “Polonya Cumhuriyeti’nin potansiyel bir düşmanı caydırma yeteneği” zayıflatılabilir. Başbakan Morawiecki, özel olarak kaydedilmiş bir videoda daha da netleşti. “Bugün savaş sadece doğu sınırımızın ötesinde yapılmıyor. Ne yazık ki içimizde askeri olmayan bir iç savaşı tetiklemeye çalışan çevreler var.” Sejm Başkanı, parlamento televizyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bizi birleştiren ve ayakta tutan şey, II. John Paul kimliğimizdir. birlikteyiz.”

Bu, en büyük partisinin bir ulusal kahramana karşı kanıtlanmamış olsa bile sağlam temellere dayanan iddialara karşı amansız bir karşı saldırı başlatmaktan çekinmediği bir devletin tüm sefaletini ortaya koyuyor. Ve temelde tüm eleştirmenleri, ama her şeyden önce sempatizanlarını halk düşmanı olarak ilan etmek.

Devletin dini ve adli konularda tarafsız olması modern bir başarıdır. Ve AB üye devleti Polonya’nın da bağlı olması gereken katı kurallardan biridir. Polonya hükümetinin, egemenliğe yönelik ulusal-muhafazakar gazabında, onu tereddüt etmeden görmezden gelmesi bir skandaldır.

ayrıca oku

PiS çevrelerinin Ukrayna savaşıyla ilişkilendirmekten çekinmemesi durumu daha da çirkinleştiriyor. bu bütün Muhalefet de dahil olmak üzere Polonya toplumu, Rus saldırganlığına karşı mücadelede Ukrayna’yı destekliyor. Bununla birlikte hükümet, daha iyi bilgisine karşı maceralı bir volta atarak, Başpiskopos Wojtyła’nın olası suistimalini eleştirenlerin Polonya’nın kendini savunma hazırlığını zayıflatmak istediğini ima ediyor. istikrarsızlaştırmak, bozmak.

Bu, artık sivil toplum kurallarına bağlı olmayan mutlak vatanseverliğin ne kadar yıkıcı olabileceğinin unutulmaz bir örneğidir. Elbette Polonya’da da parlak noktalar var. Örneğin, Polonya’nın en büyük günlük gazetesi “Gazeta Wyborcza”nın kurucusu ve uzun süredir yazı işleri müdürü olan Adam Michnik’in şahsında.

Michnik, Polonya’da ulusal bir güçtür. 1960’lardan beri rejime karşıydı ve daha sonra göç eden filozof Leszek Kołakowski ve diğer muhalefet üyeleriyle temasını sürdürdü. Birkaç kez hapis cezasına çarptırıldı, 1980’lerin başında Solidarność sendikasına katıldı, yuvarlak masaya oturdu ve Solidarność adına daha sonra “Gazeta Wyborcza” adını alacak bir gazete kurdu.

ayrıca oku

Yıllardır siyasi olarak yan yana savaşıyorlar: Jaroslaw Kaczynski (sağda) ve Jacek Kurski, Haziran 2010'da Gdansk'taki bir PiS etkinliğinde

Hala 30 yıl önceki kadar sıra dışı olan Michnik’in sesi Polonya’da geçerli. Muhalefet ortamının çok ötesinde. Şimdi kilisenin bir üyesi olmayan Michnik de Wojtyła davası hakkında yorum yaptı. Ve 1989’dan sonra komünist dönemin bazı görevlileri için anlayış ifade ettiği için merhum papayı savunuyor.

Tabii ki, Wojtyła’dan temelde farklı bir şekilde PiS’in yanında yer alıyor. Rahmetli papa aleyhindeki iddiaların doğru olmasının mümkün olduğuna inanıyor. Röportajda şöyle diyor: “Hesap vaktinin geldiğini anlıyorum. Ama benim için Polonyalı Papa’yı sadece pedofili skandallarına indirgemek kabul edilemez.”

20. yüzyıl Polonya tarihinin en seçkin halk figürlerinden biri olmaya devam ediyor. Michnik: “Hata yapmayan, taştan yapılmış ve her bakımdan kutsal olan insanlar yoktur.” Ve Wojtyła’nın Polonya muhalefeti için önemine değiniyor: “Ona çok şey borçluyum ve Polonya’nın ona borçlu olduğunu düşünüyorum. bu bir noktaya indirgenemeyecek kadar fazla. Aynı zamanda, kilisenin başı olarak onun bu korkunç hatalardan biraz da olsa sorumlu olduğunu kabul ediyorum.”

ayrıca oku

Bu, bire bir aşırı bağışlayıcı gibi gelebilir. Ancak Michnik bir adım daha ileri gider. Bugün hafife alınan şeyin kırk yıl önce böyle olmadığını söylüyor. İstismar, eşcinsellikten daha fazla bir sorun değildi. Michnik: “Bu konu hakkında konuşulmadı. Dahası, birinin cinsel yöneliminden bahsetmek düşüncesizce olurdu. Bugün tamamen farklı. Bu açıdan bakıldığında, LGBT hakları için savaşmadığım için beni suçlayabilirsiniz. Şey, kavga etmiyordum, zamanın ruhunun kölesiydim, bunun tamamen mahrem bir ilişki olduğuna inanıyordum.”

Papa Francis, Wojtyła aleyhindeki iddialara çok az cümleyle yanıt verdi. O şöyle dedi: “Durumu bilmiyorum ama olağandı.” Ayrıca, her dönem “ilgili zamanın tefsiri ile yorumlanmalıdır”. Yani o zaman yanlış sayılmayan bir şey bugün kınanamaz.

Adam Michnik böyle bir kayıtsızlıktan çok uzak. Bugünün bakış açısından ne Wojtyła’yı aklamak ne de dikkat eksikliğini örtbas etmek istiyor. Bunun yerine, geçmişteki ihlaller veya ihmaller konusunda belirli bir müsamaha gösterilmesini talep eder.

ayrıca oku

Almanları

Papa Francis’e Bätzing

Beraat anlamına gelmeyen hafif ve düşünceli bir uyarı için. Ama diğer zamanları ve değerlerini içeriden anlamaya çalışır. Ve Wojtyła’nın kasten ve bilerek örtbas etmemiş olmasının mümkün olup olmadığını soruyor. Ancak bu, bugün konuşma odasında dev bir fil gibi duran şeyi görmedi, göremedi: cinsel taciz skandalı. Anlamak ile sorumsuzca affetmek veya özür dilemek arasındaki çizgi, özellikle cinsel istismar söz konusu olduğunda çok dardır. Ancak bazen yürümeye çalışmak yardımcı olabilir.

Örneğin, sömürgeci klişeler veya Almanların bugün bazılarının çok saçma bulduğu arabalara ve otobanlara olan sevgisi veya bir zamanlar teknik ilerlemenin nimetlerine olan bölünmez inanç açısından. Bu, tarihsel ve kimlik-politik tartışmalarımıza biraz daha gevşeklik, adalet ve tarihsel muhakeme keskinliği getirebilir.