Ulusal gurur: Alman olmak kolaydır. Alman olmak öyle değil

Nil

New member
BENOlağanüstü bir doğumdan sonra doğdum ve Almandım. Herhangi bir yardım almadan vatandaşlık kazanmış olmam tamamen annem ve babamın yaşadığı yerden kaynaklanıyordu. Ben, Alman: idari bir işlem. Peki nasıl Alman oldum? Matbaayı ben icat etmedim, “Das Rheingold”u bestelemedim ya da “Bilge Nathan”ı yazmadım. Bir araba motorunun nasıl çalıştığına dair hiçbir fikrim yok ya da aspirinin formülünü keşfettim.

Hayatımda futbolda hiç gol atmadım ve kesinlikle 1954’te Bern’de, 1974’te Münih’te, 1990’da Roma’da ya da 2014’te Rio’da gol atmadım. Hiçbir zaman bir Yahudiyi öldürmedim ya da Almanya adına başka bir ülkeyi işgal etmedim. Yine de kendimi Alman hissediyorum. Ama bir süre futbolda kalalım.

ayrıca oku

Hollanda’ya karşı oynadığımızda ve kazandığımızda, biz gençler, yoldan geçen Hollandalılarla alay etmek için Gaesdonck sınır kapısına gittik. Ulus çim satrancı savaşına elinden gelenin en iyisini yapmıştı ve bizim başarımız da öyle. Bu yüzden bir milli takımınız var.

Alman olmaktan duygusal olarak gurur duyuyordum ama ses getirecek bir tahta olarak başkalarına ihtiyacım vardı. Kazanmıştık. Ve yapmıyorlar. Schadenfreude. Bu tipik olarak Alman mı? HAYIR. Duygu her yerde ama hiçbir yerde bizim dilimizde olduğu kadar güçlü bir kelimeye sahip değil. Hassas, disiplinli, akıllı, dürüst, güçlü ve yine de her türlü aşırı Alman’a hazırız!

Almanca öğrendiğim ilk şey, sahip olduğum en önemli şey ve kimsenin benden alamayacağı tek şey. Çocukluğumdan beri tek yaptığım düşüncelerimin akışını dinlemek, analiz etmek ve sonuçları yazmaktı.

Fransızca’da Marx mı yoksa Hitler mi?

Bunu yalnızca Almanca ve yalnızca Almanca olarak yapabilirim. Bu dil, düşüncemi ve bir kişi olarak beni, altı silindirli motor pazarındaki herhangi bir gelişmeden veya Libero pozisyonunun tanıtılmasından daha fazla şekillendirdi.

Peki Alman dilini kim şekillendiriyor? Goetheschillerlessing. Ama aynı zamanda Lindemanndieternuhrhelenefischer. Dünya tarihinin en büyük saçmalıklarından bazıları Almanca düşünüldü ve yazıldı: Karl Marx, Hitler. Eğer Fransızca yazmış olsalardı biz Almanlar onları takip eder miydik? Hayır tabii değil.

Hiç kimse Almancayı Ernst Jünger kadar iyi kullanmıyordu. Almanca olarak gördüğü şeyi büyük bir titizlikle Alman diline aktardı. Dil, düşünce, tavır bir bütünlük oluşturuyordu. Elbette gericiydi, Paris’te coşkulu bir asker ve işgalciydi, ama aynı zamanda bir böcek koleksiyoncusuydu.

ayrıca oku

Ernst Jünger Birinci Dünya Savaşı'nda “Pour le Merite” siparişiyle

100 yıl önce yayınlandı

Dil kullanımının mükemmelliği, sert Almanlığını okuyucu için tutarlı ve anlaşılır kılıyor. Neredeyse sevimli. Jünger’deki kadar derin bir karanlığı hiç Almancayla iç içe yaşamamıştım.

Dilin, ulusal kimliğin büyük bir bölümünü ne kadar tanımladığı, bir şeyin değiştirilmesi gerektiğinde ortaya çıkan incelikten anlaşılmaktadır. Cinsiyetlerin yıldız işaretiyle, iki nokta üst üsteyle veya konuşmada duraklamalarla ayrılması halk ve anavatan için kesinlikle hiçbir fark yaratmasa da, “toplumsal cinsiyet”, özgürlük savaşları çağına şu anki girişten daha hararetli bir şekilde tartışılıyor.

Dilin gerçeklik yaratma işlevini elbette en iyi mühendisler gibi çalışan Alman ideologlar anlamıştır. Hem kahverengi hem de kırmızı Alman faşizminin bu kadar çok kafa karıştırıcı kelimenin ortaya çıkmasının nedeni budur: “özel muamele”. “Toplama kampı”. “Alman Demokratik Cumhuriyeti”.

“Biz Papayız”!

Yani dil beni Alman yaptı. Ve ayrıca kolektif deneyim veya bunun simülasyonu. Dünya Kupasını kazanmak gibi, “Biz Papayız” gibi. Ve ayrıca altı milyondan fazla Avrupalı Yahudinin öldürülmesi. Alman ruhunun, Alman iradesinin, Alman enerjisinin eseri.

Auschwitz’e ilk ziyaretimde dehşeti gördüm: krematoryumlar ve darağacı. Kırık dişler, kesilmiş saçlar. Ayakkabı dağları. Kendi dilimde hayal bile edilemeyecek şeylerin yazıldığı dosyaları okudum.

Auschwitz Polonya’da ama Almanya’nın bir yeri. Kimse gözyaşları olmadan orada kalmaz. Ama diğer tüm uluslardan gelen ziyaretçiler empatiyle ya da dehşetle ağlarken, ben Alman olduğum için utançla ağladım.

ayrıca oku

Hala eleştirel teoriye ev sahipliği yapıyor musunuz?  Frankfurt/M'deki Sosyal Araştırma Enstitüsü'ne (IfS) bir bakış.

Yetişkin olana kadar bir Yahudi tanımıyordum. Bu bir tesadüf değil, Nasyonal Sosyalizmin sonucuydu. Benim neslim için -her zamanki tuhaflıklar dışında- Alman olmanın sonsuza dek Shoah’la bağlantılı olacağı her zaman açıktı. Ve Yahudi devletini desteklemek Alman devletinin mantığı olmalı. Biz faillerin süresi dolmayacak bir yükümlülüğümüz var.

Her devletin, her milletin bir vaat ya da kolektif bir acı deneyimi olabilecek bir anlatısı vardır. Her iki durumda da öz-anlama bundan yaratılır.

ABD’de mutluluk arayışı, Polonya’da Polonyalılara yapılan haksızlıkların acısı, İsveç’te refah devleti. Doğu’nun katıldığı Federal Cumhuriyet’te “bir daha asla” değil. Nasyonal Sosyalistlerin barbarlığına asla geri dönmeyin.

ayrıca oku

Berlin-Charlottenburg, 8 Aralık: “Zora”nın konuşmacısı okulları “kurtarılmış bir dünya için mücadele yeri” haline getirmek istiyor.

Ancak bu fikir birliği giderek bozuluyor. Anti-Semitizm, yalnızca İsrail’in hayatta kalma mücadelesine yönelik olduğu takdirde yeniden kabul edilebilir hale geliyor, hatta arzu edilir bile görünüyor. Artık Birleşmiş Milletler’de Tel Aviv’in safında değiliz. 7 Ekim’den sonra kesinlik kazanan korkunç gerçek budur.

İslamcılar bağırarak sokaklara taşınıyor ama aynı zamanda sol salonlarda da formüle ediliyor. Evet, yeni Alman anti-Semitizmi aynı zamanda bir ithalat ve bir entegrasyon sorunudur. Ama daha da önemlisi, Alman ocağında kızartılmış olanı.

“1945’te doğdum. “Dünyaya zerre kadar borcum yok” – bunun gibi bir şey, normalde özsaygısını yalnızca doğdukları yerden alan kişilerin çoğu tarafından bir süredir sosyal ağlarda borazan olarak söyleniyor.

ayrıca oku

AfD federal başkanı Tino Chrupalla (solda);  AfD parlamento grubunun onursal başkanı Alexander Gauland

Bu sonuca varma arzusunun İsrail’deki mevcut durumla yalnızca marjinal bir ilgisi var, ama özünde bir Alman “Şimdi her şeyin iyi olması gerekiyor.” “Suç kültü” kelimesi aşırı sağcı çevrelerde giderek daha utanmazca kullanılıyor; “Vogelschiss” Gauland’ın parlamento kanadının başkanı olması tesadüf değil.

Görünüşte ikiyüzlü bir şekilde İsrail’in yanında yer alan (aynı zamanda Hamas’ın fikir adamlarından biri olan Rusya’yı da putlaştıran, ama bunu sadece geçerken) aşırı Alman sağı, yıllardır Almanların eylemlerinin maksimum göreceleştirilmesini içeren bir yol hazırlıyor. Nasyonal Sosyalizmle bitmeli.

Hayvani suçları bir kenara bırakarak suçsuz bir Almanya’nın yeni resmini çizmek istiyor. Bunun yerine izleyiciye, dramatik doruk noktaları olarak Dresden’in bombalanması ve doğudaki bölgelerin kaybedilmesiyle birlikte minör bir tonda bir fedakarlık notu veriliyor.

Alman kamp ateşi folkloru

Sonunda Auschwitz konusunda sessiz kalmalıyız ama lütfen “Wilhelm Gustloff” hakkında daha fazla konuşun! Alman tarihinin en önemli anları muhtemelen Teutoburg Ormanı’ndaki Vestfalya vahşilerinin medeniyeti reddetmesi ve Kyffhäuser’de oturan ve daha iyi zamanları bekleyen bir şövalye-kral hakkındaki masaldır.

Bunların hepsi sadece kamp ateşi folkloru. Bir millet öylece zamanın içinde sürüklenemez; tarihinden ders almalı ve sorumluluk almalıdır. ABD bunun en önemli örneğidir. İsrail de. Onlarca yıldır Almanya’ydı.

ayrıca oku

Hamas'ın İsrail'e saldırmasından bu yana Almanya'da - burada Berlin'de - İsrail karşıtı bir duygu var.

Aktivist profesörler

Almanların dünyadaki rolü, evet, her bir Almanın, Shoah’taki eylemler ve suçluluk duygusuyla ve bundan alınan derslerle olduğu kadar, Beethoven’ın Dokuzuncusu veya bana göre Faust’tan duyulan kolektif gururla da bağlantılıdır. Ayrıca Meksika’da “Rammstein”ın şarkıları çalınıyor.

Bunu anlamayan kimse, dünyaya düştüğünde anne ve babası belli bir yerde olduğu için Almanlaşmış bir insandan başka bir şey değildir. Kendisi yalnızca Alman pasaportu sahibidir. Alman olmak ucuz ve kolaydır. Alman olmak öyle bir şey değil.