Windows Ta Toplu Dosya Ismi Değiştirme Nasıl Yapılır ?

Koray

New member
Windows'ta Toplu Dosya İsmi Değiştirme Nasıl Yapılır?

Windows işletim sistemi kullanan birçok kullanıcı için dosya isimlerini toplu olarak değiştirmek önemli bir gerekliliktir. Özellikle bir proje için bir dizi dosyanın ismini aynı anda değiştirmek veya dosya isimlerinde bir düzenleme yapmak istediğinizde, bu işlem tek tek dosya isimlerini değiştirmekten çok daha hızlı ve verimli olabilir. Neyse ki, Windows'ta dosya isimlerini toplu olarak değiştirmenin birkaç farklı yolu vardır. İşte adım adım nasıl yapılacağına dair kapsamlı bir rehber:

1. Dosya Seçimi:

İlk adım olarak, dosya isimlerini değiştirmek istediğiniz dosyaları seçmeniz gerekiyor. Bu işlem için Windows Gezgini'ni kullanabilirsiniz. Dosyaları seçerken, değiştirmek istediğiniz dosyaları belirleyin ve aynı anda değiştirmek istediğiniz dosyaları tek bir klasöre taşıyın veya bunları seçmek için CTRL tuşunu kullanın.

2. Dosya İsimlerini Düzenleme:

Dosyaları seçtikten sonra, sağ tıklayarak "Yeniden Adlandır" seçeneğini seçin veya seçili dosyaları yeniden adlandırmak için F2 tuşuna basın. Bu adımda, dosyaların yeni adlarını gireceğiniz bir düzenleme alanı açılacaktır.

3. Otomatik Adlandırma Kullanma:

Windows, toplu dosya ismi değiştirme işlemini otomatikleştirmek için bir araç sunar. Dosyaları seçtikten sonra, "Yeniden Adlandır" seçeneğini seçin ve ardından F2 tuşuna basın. Bu, dosya isimlerini düzenleme moduna geçmenizi sağlar. Şimdi, dosya adlarının başına bir metin ekleyebilir, bir numaralandırma sistemi uygulayabilir veya mevcut adların bir kısmını değiştirebilirsiniz.

4. PowerShell Kullanarak Toplu Dosya İsimleri Değiştirme:

PowerShell, daha gelişmiş kullanıcılar için güçlü bir araçtır ve toplu dosya ismi değiştirme işlemlerini otomatikleştirmek için kullanılabilir. PowerShell'i açın ve aşağıdaki komutu kullanarak dosyaların adlarını değiştirin:

```powershell

Get-ChildItem -Path "C:\KlasörYolu" | Rename-Item -NewName {$_.Name -replace "Eskiİsim", "Yeniİsim"}

```

Bu komut, belirtilen klasördeki tüm dosyaların adlarını "Eskiİsim" ile başlayan herhangi bir kısmını "Yeniİsim" ile değiştirecektir.

5. Üçüncü Taraf Yazılımlarını Kullanma:

Windows'un kendi araçları dışında, üçüncü taraf yazılımlar da toplu dosya ismi değiştirme işlemleri için kullanılabilir. Bu yazılımlar genellikle daha fazla özellik ve esneklik sunar. İnternette arama yaparak veya dosya yönetimi kategorisindeki yazılım mağazalarında gezinerek bu tür yazılımları bulabilirsiniz.

6. Sonuçları Kontrol Etme:

Herhangi bir toplu dosya ismi değiştirme işleminden sonra, sonuçları kontrol etmek önemlidir. Yeniden adlandırılan dosyaları dikkatlice kontrol edin ve gerektiğinde düzeltmeler yapın. Bu, dosyaların yanlışlıkla yanlış adlarla değiştirilmesini önlemenize yardımcı olur.

Windows'ta dosya isimlerini toplu olarak değiştirmek oldukça basit bir işlemdir ve bu adımları takip ederek kolayca yapılabilir. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, işletim sisteminizin güncel olduğundan ve dosya ve klasörlerinizi dikkatlice yedeklediğinizden emin olun. Bu adımları takip ederek dosya isimlerini toplu olarak değiştirmek, dosya yönetimi işlerinizi kolaylaştıracaktır.