Estağfurullah deyince ne olur ?

Gunkaya

Global Mod
Global Mod
Estağfurullah Deyince Ne Olur? Bilimsel Bir Bakış

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün çok ilginç bir konuya eğileceğiz: Estağfurullah deyince ne olur? Kimimiz, biri bize teşekkür ettiğinde ya da bir övgü aldığında otomatik olarak “Estağfurullah” deriz. Peki, bu kelime aslında sadece bir nezaket ifadesi mi, yoksa gerçekten de içsel bir etki yaratır mı? Bu sorunun cevabını bilimsel bir bakış açısıyla araştırmak, aslında sadece dilbilimle sınırlı kalmaz; beynimiz, sosyal ilişkilerimiz ve empati ile ilgili önemli ipuçları da sunar. Gelin, hem erkeklerin analitik yaklaşımını hem de kadınların sosyal etkilerle ilgili duyarlı bakış açısını göz önünde bulundurarak bu merak uyandırıcı konuya yakından bakalım.

Estağfurullah: Bir Nezaket İfadesi mi, Yoksa Bir Beyin Tepkisi mi?

“Estağfurullah” kelimesi Arapçadan türetilmiş olup, “Allah’tan af dilemek” anlamına gelir. Günümüzde, genellikle birine teşekkür edilmesi ya da bir övgü alındığında, bu kelime “Benim için bir şey değil” anlamında kullanılır. Ancak, bu kelimenin söylediğimiz anda gerçekten ne anlama geldiği ve beynimizde ne tür etkiler yarattığı hakkında çok fazla bilgi yok.

Beyin açısından bakacak olursak, “Estağfurullah” demek, kişisel bir savunma mekanizması gibi de düşünülebilir. Özellikle Türk kültüründe sıkça kullanılan bu ifade, karşıdaki kişiye “Ben sizin için önemli bir şey yapmadım, sadece yapmam gerekeni yaptım” mesajı verir. Bu, aslında kişinin alçakgönüllülüğünü, mütevazılığını gösteren bir sosyal tepki olarak da değerlendirilebilir.

Beyin biliminde, alçakgönüllülük ve mütevazılık gibi davranışlar, insanların sosyal ilişkilerinde daha çok takdir edilen ve beyin ödül merkezlerini tetikleyen davranışlar olarak kabul edilir. Yani, “Estağfurullah” demek, hem karşıdaki kişiye güvenli bir sosyal alan sunduğu hem de kişinin kendisini daha iyi ve değerli hissetmesini sağladığı için, beynimizde olumlu duyguların uyanmasına sebep olabilir.

Erkeklerin Analitik ve Veri Odaklı Yaklaşımı

Erkeklerin çoğu, bu gibi sosyal ve dilsel ifadelerin genellikle bir tür analiz gerektirdiğini düşünür. “Estağfurullah” dediklerinde, çoğu zaman bunun çok basit bir sosyal tepki olduğunu kabul ederler ve bu tepkilerin bilinçli ya da bilinçsiz olarak sosyal normlara uyum sağlamak için geliştiğini anlamaya çalışırlar.

Erkekler için bu ifade, genellikle bir çözüm değil, bir çeşit saygı gösterisidir. Yani birine teşekkür edildiğinde, “Estağfurullah” demek, sosyal bakımdan doğru bir davranış olarak görülür. Bu yüzden, bilimsel olarak bu kelimenin beynimize olan etkisini araştırdıklarında, büyük ihtimalle bunun bir “toplumda kabul edilen davranış” olduğunu kabul ederler. Sosyal davranışlar üzerine yapılan çalışmalarda, erkeklerin genellikle veri ve analiz odaklı oldukları gözlemlenmiştir.

Örneğin, bir erkek “Estağfurullah” dediğinde, hemen ardından bir “veri analizi” yapıyor olabilir: “Evet, ben gerçekten de bir şey yapmadım, övgüye gerek yok” ya da “Evet, bu konuda çok tecrübem var, o yüzden teşekkür edilmesi normal”. Erkeklerin bakış açısında, bu ifade genellikle fazlalık olarak görülmeyebilir; daha çok ilişkilerdeki bir denge unsuru gibi değerlendirilir.

Kadınların Sosyal ve Empatik Bakış Açısı

Kadınların ise bu konuda daha empatik bir yaklaşımı olabilir. “Estağfurullah” demek, kadınlar için bazen sadece alçakgönüllülük değil, aynı zamanda bir sosyal bağ kurma şeklidir. Kadınlar, sosyal ilişkileri genellikle daha fazla önemserler ve bazen “Estağfurullah” demek, başkalarıyla daha güçlü bir bağ kurma arzusunun bir göstergesi olabilir.

Birçok kadın, başkalarına yardımcı olduktan sonra, kendilerini “gerçekten önemli” hissetmek yerine, “Ben sadece yardımcı oldum” diyerek, kendi değersizlik hissini veya alçakgönüllülüğünü dile getirmek isterler. Bu, aslında karşıdaki kişiye kendini daha değerli hissettirmenin bir yoludur. Kadınlar için bu kelimenin anlamı sadece “Bunu ben yapmamışım gibi davranalım” değil, aynı zamanda toplumsal bir normu yerine getirme ve ilişkilerde daha samimi bir iletişim kurma amacıdır.

Bir arkadaşım geçenlerde şöyle demişti: “Biri bana teşekkür ettiğinde, ‘Estağfurullah’ demek bana da rahatlık veriyor. O zaman ben de daha mütevazı oluyorum, ama aynı zamanda karşımdaki kişiyle olan ilişkimi daha da derinleştiriyorum.” İşte tam olarak bu, kadınların sosyal ve empatik bakış açısını yansıtan bir yaklaşım. Başkalarının takdirini kabul etmek yerine, “Estağfurullah” demek, çoğu zaman kadınların sosyal bağlarını güçlendiren bir davranış olabilir.

“Estağfurullah”ın Beynimizdeki Etkileri: Kim Olur da Gerçekten Affeder?

Bilimsel olarak, bu gibi ifadelerin beyinde bir tür rahatlama ve huzur yaratması mümkündür. İnsanlar sosyal olarak daha uyumlu olduklarında, beyinlerinde oksitosin gibi "bağ kurma" hormonları salgılanır. Oksitosin, genellikle insanların birbirlerine duyduğu güven ve empatiyi arttırır. Dolayısıyla, “Estağfurullah” demek, sadece bir dilsel tepki değil, aynı zamanda sosyal bağları güçlendiren, beyinde olumlu duygular yaratan bir davranış olarak da kabul edilebilir.

Ancak bir soru var ki, o da şu: “Estağfurullah” dedikçe, karşı taraf gerçekten affeder mi? Yoksa, bu sadece kısa bir sosyal maskaralık mı? Bu konuda yapılmış bir araştırma yok, ancak empatik bakış açısıyla şunu söyleyebiliriz ki, “Estağfurullah” demek, kişinin içsel huzuru ve ilişkiyi daha güçlü hale getirmeye yardımcı olabilir.

Forumda Tartışma: Estağfurullah Dediğinizde Ne Oluyor?

Peki, sizin görüşleriniz neler? "Estağfurullah" demek sadece bir sosyal refleks mi, yoksa bunun beynimizdeki derin etkilerini hissettiniz mi? Kendinizi “Estağfurullah” dedikten sonra daha huzurlu, alçakgönüllü ya da toplumsal olarak daha uyumlu hissediyor musunuz? Ya da belki de tam tersi, bu kelimeyi söyledikten sonra biraz da olsa rahatlama ya da huzur buluyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!