Yapay zekayı akıllıca kullanırsak eğitimi daha adil hale getireceğiz

Nil

New member
Yoksulluğa, eşitsizliğe, önyargıya ve siyasi cehalete karşı ne yardımcı olur? Demokrasiyi güçlendiren, yeniliği teşvik eden ve daha fazla memnuniyet getiren şey nedir? Cevap basit ve güçlü: Eğitim. Demokrasinin güçlenmesinde en önemli faktör eğitimdir.

Ama eğitim eşitsiz dağılıyor. Almanya'da ebeveynlerinin okuması durumunda çocukların okuma olasılığı üç kat daha fazla. Eğitim açısından dezavantajlı geçmişe sahip çocuklar görünmez engellerle karşılaşıyor ve dünya çapında eğitim çoğu zaman ulaşılamaz bir lüks. Afrika'da her on kişiden yalnızca birinin üniversiteye girme şansı var.

Artık eğitim için yeni zorlukları ve fırsatları da beraberinde getiren bir dönüm noktasındayız: Önde gelen iki yapay zeka şirketi OpenAI ve Anthropic'in CEO'ları, bir ila iki yıl içinde insanları tüm analitik alanlarda destekleyen genel yapay zekaya ulaşacağımızı öngörüyor. ve kavramsal görevler – “Nobel Yapay Zeka Ödülü”. Sanki her zaman yanımızda sanal bir Einstein varmış gibi.

Bu gelişme potansiyel olarak araştırma ve inovasyonu on kat hızlandıracak ve çalışma ortamımızda devrim yaratacak. İnsanların ve makinelerin simbiyozu olarak yapay zeka sistemleriyle işbirliği yapacağız. Ancak buna ayak uydurabilmek için daha hızlı öğrenmemiz ve sürekli olarak uyum sağlamamız gerekiyor; tıpkı yenilik dalgasındaki bir sörfçü gibi.

Bu nedenle eğitimin demokratikleşmesi her zamankinden daha önemlidir. Engelleri yıkmalı, eğitimi kişiselleştirmeli ve erişilebilir hale getirmeliyiz. Yapay zeka aynı zamanda en güçlü itici güçtür, aynı zamanda bireysel ihtiyaçlara uyarlanmış özel öğrenme tekliflerini mümkün kılan en güçlü araçtır.

IU Internationale Hochschule'de, ChatGPT'nin tanıtılmasından bir yıl önce, günün her saati kişisel bir öğretmen gibi davranan bir yapay zeka öğrenme arkadaşı kurmuştuk. Öğrenciler tam olarak kendi bilgi seviyelerinde başlarlar ve ilham verici bir diyalogla kendileri için en uygun hızda en alakalı olanı öğrenirler. Deneyimlerimiz, insanların yapay zeka desteğiyle üçte bire kadar daha hızlı öğrendiğini gösteriyor ve son derece hızlı gelişme, bunun sadece başlangıç olduğunu gösteriyor.

Ancak gerçekçi olalım: Yapay zeka her derde deva değil. İnsanların kendilerini bunalmış hissetme riski vardır. Öğrenciler teknolojiyi kopya çekmek için kullanıyor ve hatta bazen daha az öğreniyorlar. Bu nedenle bazıları geleneksel öğrenmeye dönüş çağrısında bulunuyor ve dijital öğrenmeyi sınırlamak istiyor.

Ancak doğru cevap, yapay zekayı sorumlu bir şekilde kullanmayı öğrenmemiz ve onun olanaklarını ve sınırlamalarını tanımamızdır. Eğitim çaba gerektiren aktif bir süreç olmaya devam etmektedir. İnsanlar ancak bu konuda hevesli olduklarında, anlamını gördüklerinde ve en önemlisi bunu yaparken eğlendiklerinde öğrenirler.

Bunun anahtarı örgün ve örgün olmayan öğrenmenin birleşimidir. Etkili öğrenme, okul ve üniversite boş zamanlarınızda veya işyerinizde öğrenmeyle birleştirildiğinde başarılı olur. Örneğin yetişkinler için yapay zeka, üniversitedeki öğrenim materyallerini işyerine doğrudan bağlayabilir ve böylece doğrudan pratik ilgi yaratabilir.

Doğrudan iş başında öğrenin

Microsoft ile olan ortaklığımız kapsamında, yapay zeka öğrenim arkadaşımızı Microsoft Copilot ve Office'e entegre ederek IU Copilot Okulunu başlatarak iş ve öğrenimi birbirine bağlıyoruz. Bu, öğrenmenin her zaman doğrudan işyerinde gerçekleştiği anlamına gelir. Aynı zamanda insanları yapay zekayla birlikte yaratmaya daha iyi hazırlayabilir ve daha fazla insanın kapsayıcı eğitim almasının önünü açabiliriz. 1,4 milyar kişi Microsoft Office kullandığında eğitimi dünya çapında yaygınlaştırma fırsatına sahip oluyoruz.

Öğrenmenin altın çağının başlangıcındayız. Ancak her yeni araçta olduğu gibi onu nasıl kullanacağımız bize bağlıdır. Yapay zekayı akıllıca ve sorumlu bir şekilde kullanırsak eğitimi daha adil hale getirebilir ve küresel zorlukların çözülmesine yardımcı olabiliriz. İnsanı merkeze koyalım ve her bireyin potansiyelini geliştirelim. Çünkü eğitim bilgi edinmekten daha fazlasıdır; tatmin edici bir yaşamın ve daha iyi bir toplumun anahtarıdır.

Genel yapay zeka aynı zamanda başarı ve performansın radikal bir şekilde yeniden tanımlanmasına da yol açacak. Makineler birçok görevi daha iyi ve verimli bir şekilde yerine getirdikçe toplumsal değerlerimiz saf üretkenlikten refah, yaratıcılık ve insani bağlantıya doğru kayacak. Yapay zekanın bilişsel görevleri üstlendiği bir dünyada empati, eleştirel düşünme ve kişilerarası ilişkiler, başarının yeni para birimi haline gelecektir.

İnsani bağlantılar fark yaratır

Bu aynı zamanda öğretmenlerin rolünü de değiştirmektedir. Sadece bilgiyi aktarmak yerine, öğrencilerle gerçek ilişkiler kuran mentorlar ve yoldaşlar haline gelirler. Bilginin kolaylıkla elde edilebildiği bir çağda, farkı yaratan şey insani bağlantıdır; bu, hiçbir teknolojinin yerini alamayacağı bir özelliktir.

İnsanlığın şimdiye kadar yaşadığı en hızlı ve en derin ayaklanma bizi bekliyor. Genel yapay zekanın gelişimi yaşama, çalışma ve toplum şeklimizi temelden değiştirecek. Aynı zamanda hepimiz bu sürece çok daha iyi hazırlanabiliriz çünkü eğitimin geleceği yeni olasılık ve fırsatlarla dolu. Ancak eğitimi şekillendiren herkesin cesaretini, açıklığını ve değişim isteğini gerektirir. Bu dünyada “gelişme zihniyeti” – yeninin ve bilinmeyenin neşesi, öğrenme ve gelişme isteği – en önemli yeterlilik haline geliyor.

Önümüzdeki zorluklara hazır, aydınlanmış ve kapsayıcı bir toplum için, sınırları olmayan eğitimi gerçeğe dönüştürmek için birlikte çalışalım.

Sven Schütt, IU Uluslararası Üniversitesi'nin CEO'sudur. 130.000'den fazla öğrencisiyle Almanya'nın en büyük üniversitesidir. Devlet tarafından tanınan özel eğitim kurumu 38 Alman şehrinde temsil edilmektedir.